Mai multi tineri, membri ai grupului Impact din Valea Jiului, au decis, pentru al doilea an consecutiv, sã organizeze Biblioteca Vie. Au adus oameni cu povesti interesante, i-au asezat comod în scaune si i-au lãsat sã îsi spunã istoria vietii. Este si acesta un mod de a afla cum sã te inspiri, ca dintr-o carte.
Atmosfera de pub a fost cea care le-a dezinhibat si i-a fãcut pe toti sã se simtã în largul lor. Înãuntrul localului am gãsit membrii grupului Impact, care ne-au explicat cum au gândit ei acest joc de socializare, dincolo de facebook, ori alte mijloace de socializare deja cunoscute si mult accesate.
„Vrem sã arãtãm cã se poate si se poate la noi în Petrosani. Este ca o bibliotecã normalã, doar cã în loc de cãrti sunt oameni, cu povesti si experiente reale de viatã, peste care au trecut. Avem, spre exemplu, liceanul din trupa rock, chinezi în România, care vin si cu un dictionar viu, în cazul în care nu vã descurcati cu limba englezã. Avem, de asemena, si persoane cu dizabilitãti, actori în devenire. E mult mai interesant asa, decât orice carte normalã”, a spus Oana Dincã, organizatoare.
Sunt liceeni, sau studenti, dar fiecare are ceva de zis. L-am gãsit într-un colt pe Laurentiu Dosan, olimpic national la fizicã, asaltat de douã domnisoare curioase sã afle cum este o zi din viata lui, în asa fel încât sã ajungi la performanta lui. Am gãsit si performeri în sport si una dintre elevele de liceu, care face de micã sport, le-a povestit curiosilor cum este sã împaci si scoala si sportul de performantã, în egalã mãsurã, la superlativ. „Handbalul este un stil de viatã. Eu fac handbal din clasa a II-a si practic acest sport si recent am avut turnelul semifinal I si ne-am calificat la turneul semifinal II si suntem în primele 16 echipe din tarã si sunt pregãtitã sã le spun oamenilor cum e sã fii handbalistã si ce senzatie trãiesti când câstigi, sau pierzi un meci si cât de frumos e”, a spus Ariana Colda, handbalistã, elevã în clasa a X-a la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Petrosani.
În Petrosani avem oameni care învatã limba chinezã si la Biblioteca vie am gãsit-o pe Dana, o chinezoaicã venitã de câtva timp aici, care predã limba chinezã si care la fiecare orã le împãrtãseste cursantilor ei din tainele adevãratei China. „Le arãt celor care vor sã afle partea din care care reprezintã viata unui chinez în România si de când sunt aici, am vãzut cã oamenii nu stiu foarte multe despre China. As vrea deci sã le vorbesc despre aceastã tarã si sã stiti cã ei sunt interesati chiar si de mine. Ca sã fiu cinstitã, am vãzut cã muzica este foarte popularã aici, cea din Asia, iar cei mai multi studenti de la cursul meu vin sã afle despre cultura chinezã, nu doar despre chinezi. Ne confundã cu coreenii, sau japonezii, suntem asemenãtori, dar diferiti si asta reusesc sã invãt”, a declarat si Dana, profesoara de chinezã. Si asa cum era de asteptat, am gãsit deja oameni interesati de China, cum este profesoara Nicoleta Cândea, cea care vrea sã aducã lectiile de chinezã si la Petrila, acolo unde le ea predã fizica. „Am venit aici pentru cã aveam nevoie sã popularizãm interculturalitatea în privinta predãrii în limba chinezã. Am reusit sã o aducem pe Dana si la Petrila si cursurile se tin si acolo si vrem sã popularizãm international ce se petrece aici. Mã impresioneazã când vãd actiunea de librãrie umanã, care, mai nou, ni se cere si nouã sã o folosim la clasã, indiferent de ce predãm”, ne-a mãrturisit si Nicoleta Cândea, profesoarã.
Si dacã v-au plãcut ideile, mai ales dacã sunteti viitori liceeni, atunci musai treceti pe la acesti tineri din clubul Impact. Biblioteca vie vã asteaptã pânã miercuri la ora 19,00 sã îi treceti pragul în Club Yoyo’s, din Petrosani.
Diana Mitrache