A devenit deja o frumoasă tradiție ca, an de an, în luna februarie, Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Institutul „Confucius” din Sibiu, să dedice o zi specială Anului Nou Chinezesc, cunoscut şi sub numele de Festivalul Primăverii. Vorbim despre una dintre cele mai importante sărbători ale poporului chinez.


Potrivit managerului instituției de cultură, Ioan Sebastian Bara, 2025 este Anul Șarpelui de Lemn și a început pe 29 ianuarie (Anul Nou Chinezesc) și se va termina pe 16 februarie 2026 (Ajunul Anului Nou Chinezesc).


” Şarpele, în credinţa chineză, este simbolul înțelepciunii și intuiției, iar elementul Lemn este asociat cu flexibilitatea și înnoirea. Un an interesant, se pare, care poate accentua atât energia regenerativă, dezvoltarea personală, armonia, sau reflecţia interioară cât şi luarea unor decizii importante. Vă dorim să vă bucuraţi din plin de acest an „, a spus Ioan Sebastian Bara.
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva face parte dintr-un amplu parteneriat cultural, alături de Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Institutul „Confucius” din Sibiu, parteneriat concretizat în realizarea unor proiecte culturale menite să familiarizeze publicul hunedorean cu civilizaţia şi cultura chineză. Alături de cursurile de limba chineză, de funcţionarea filialei cu cărţi în limba chineză a Bibliotecii Judeţene, prima de acest gen din România, activităţile culturale ocupă un loc tot mai important în cadrul acestui parteneriat.


Printre acestea, se numără sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, pus în fiecare an sub semnul unuia dintre cele 12 animale care, potrivit legendei, s-au prezentat în faţa Împăratului de Jad: şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, oaie, maimuţă, cocoş, câine şi porc. Anul Nou care a început la 28 ianuarie se află acum sub semnul Cocoşului de Foc.