Încă un proiect îndrăzneț al celor din stația CFR Petroșani a fost pus în practică, la finele săptămânii. Vorbim despre o bibliotecă din care poți împrumuta cărți, pe timpul șederii în gară, sau le poți lua cu tine în tren, sub incidența unui blestem, dacă o iei și nu o citești.

Și de această dată este vorba tot de Dorel Șchiopu, omul care, între două acte completat la biroul de mișcare, face vizibilă și istoria locului, iar acum ne îndeamnă la lectură.
Pe drumul din Defileul Jiului nu e semnal la telefonul mobil din cauza tunelurilor și atunci, de ce să pierzi timp și să nu citești o carte? De vineri, de la prima oră, cei care au ajuns în stația CFR Petroșani au văzut că pot împrumuta cărți, pot citi în gară, sua le pot lua cu ei și asta i-a încântat pe unii dintre ei.
„ E foarte bună ideea. Aș împrumuta o carte de aici, de ce nu? Numai să avem timp să citim, că acum, mai mult stăm pe telefoane, din păcate”, a spus o doamnă care aștepta trenul în stația de la Petroșani.
„Eu aș lăsa telefonul pentru o carte. De altfel, chiar am la mine un Kindle (n.r. carte electronică ce cuprinde mai multe volume) și citesc mereu în tren, dar ideea să ai o bibliotecă în gară, însă, mi s-a părut genială. Mai schimbi trenuri, iei o carte nouă, altceva față de ceea ce avem noi”, a spus o tânără ce pleacă cu trenul, la București și mai apoi, avea o lungă călătorie spre Anglia, unde urmează școala și unde folosește trenul destul de des ca să se deplaseze.
„Ideea nu e rea, dar pentru cei din zonă. Eu, dacă iau o carte, o mai aduc la iarnă, că stau în Spania. Dar e bună ideea cu o carte de citit. Mă tem că nu aș avea cum să o împrumut atâta timp”, a adăugat un alt călător din gară.
Dar cei din gara de la Petroșani s-au gândit la toate și, în regulamnentul de împrumut al cărților din sala de așteptare, scrie clar că „dacă o persoană dorește să păstreze o carte, atunci e obligat să aducă alta în schimb. Iar o persoană poate păstra o carte, fără să aducă alta, cu condiția obligatorie (jurăminte, afurisenii și blesteme), să o citească!”. „Noi le oferim posibilitatea. Inițiativa noastră este o picătură de mai bine și de mai frumos, în călătoria pe care ei o fac cu trenul”, a spus Ioan Dorel Șchiopu, inițiatorul Bibliogării.
Și, imediat ce a fost montată biblioteca din gară, s-au și găsit oameni să ia câte o carte de raft, măcar să o răsfoiască. „Cui îi place să citească, ia o carte. E o idee bună. Trece timpul mai repede în tren. Depinde de fiecare persoană”, a spus unul dintre cei care răsfoia cărțile de pe ratf.
Bibliogara a fost ca un dar făcut de CFR-iștii din Petroșani în pre-Ziua Culturii Naționale.
Diana Mitrache