Beatrice Mikloș și Mario Țîmpu – performanțe uluitoare la tir cu arcul

Bea Mikloș și Mario Țîmpu aduc, în premieră absolută, două titluri de dublă campioană europeană și vice-campion la Tir cu arcul. Sunt doi tineri de 18 ani, care au ajuns la performanța la care federația și antrenorii spun că sunt cei mai buni.

De altfel, ambii ne-au spus că sunt gata inclusiv pentru viitoarea olimpiadă. Pentru că pe cea de la Tokyo, Bea a ratat-o din cauza unei accidentări.
Beatrice Mikloș a adus două titluri despre care antrenorul său, Viorel Hăbian spune că i-au ridicat moralul. Căzuse puțin, moral, pentru că nu a reușit să plece la Tokyo și aceste reușite au făcut-o să își recapete încrederea în ea. La fel și Mario, un alt tânăr din Vulcan, care și el este un nume de care vom mai auzi. „E o mare realizare, având în vedere că a fost un Campionat European, iar Beatrice Mikloș a reușit să devină dublă campioană europeană, atât la individual, cât și cu echipa. Și, de asemenea Mario Țîmpu, vicecampion european. El a pierdut finala la baraj, la măsurătoare”, spune Viorel Hăbian, antrenorul echipei.
Beatrice spune că a fost greu, a fost descurajată, dar a luptat și a ajuns acolo unde a țintit, ca să folosim tot un termen de la sportul pe care îl practică. „A fost minunat. Mai întâi a venit tilul pe echipe, de campioană europeană cu echipa. Ne-am bucurat foarte tare toate și mai apoi a urmat titlul meu european, care a fost un alt fel de sentiment. A fost doar reușita mea, a ținut doar de mine. A fost dificil”, ne-a spus Beatrice Mikloș, dublă campioană europeană.
Beatrice a trecut de 5 tururi la acest campionat european, dar recunoaște că nu i-a fost ușor să afle că nu va pleca la Tokyo.
„A fost o dovadă că merită să continui. Am trecut printr-o mică accidentare, atunci mi-am pierdut încrederea în mine, dar acest titlul m-a făcut să mi-o recapăt”, a mai adăugat sportiva.
Și Mario și Bea sunt doi tineri, despre care antrenorul lor vorbește ca despre viitoare nume în acest sport. „Mergeam cu speranțe să luăm medalie și încep să se vadă rezultatele muncii de câțiva ani din spate. Au ajuns la vîrsta la deja încep să apară și rezultate”, susține antrenorul Viorel Hăbian.
Cât despre Mario, el a pierdut, dacă putem să spunem așa, titlul de campion european, la 2 milimetri. „Sunt foarte mândru de acest titlu, pentru că este prima medalie din sitoria tirului cu arcul, pentru România. Am pierdut finala mare la săgeata de baraj, la distanța de 2 mm. Am fost la punctaj egal cu adversarul. Pe parcursul concursului, nu mi s-a părut foarte greu. În finală am avut câteva emoții, dar a fost ok”, a declarat Mario Țîmpu, vice-campion european.
Sunt doi tineri care se antrenează zilnic ore bune și după ani de muncă, ambii au ajuns să fie foarte buni. Și asta a însemnat chiar și o accidentare pentru Beatrice. „Are calitățile care îi trebuie, ca să ajungă o sportivă de mare performanță, chiar dacă pare firavă. Ea are o voință de fier și e puternică fizic, așa că de aici vin și rezultatele. Chiar dacă în acest an a avut unele probleme medicale din cauza cărora nu a reușit să ajungă la olimpiadă, și-a revenit, nu 100%, dar a reușit marea performanță să ajungă campioană europeană”, a mai completat Viorel Hăbian.
Echipa de tir cu arcul a României, echipă din care au făcut parte cei doi sportivi, a obținut cele mai bune rezultate din istorie, în cadrul Campionatelor Europene care au avut loc la Porec în Croația. La întrecere s-au aliniat 191 de sportivi din 22 de țări europene. Medalia de bronz a aparținut tot României, Elena Topliceanu din Iași, fiind cea care a câștigat-o.
Diana Mitrache