Bate vântul pierzaniei la bursa

Au venit degeaba la bursa organizatã la sediul agentiei din Petrosani. Vorbim despre angajatorii care au ajuns la editia de toamnã a bursei organizatã de AJOFM Hunedoara în toate orasele Vãii Jiului si în alte câteva din judet.
Desi au cãutat oameni chiar si necalificati, angajatorii s-au lovit de tot felul de scuze si motivãri, chiar si din rândul celor ce au venit si care au recunoscut cã vin aici fortati de împrejurãri si nu cã ar vrea sã munceascã.
„Eu nu pot cã sunt paralizat de mâna dreaptã si mi s-a dat trimitere aici, cã sunt apt de muncã. Îmi caut, dar nu îmi gãsesc, cã nu pot sã lucrez. Am avut o jumãtate de corp paralizat si mai  am acum mâna dreaptã, dupã o comotie cerebralã. Îmi caut de lucru de vreo 3 ani si  nu îmi gãsesc, cã sunt paralizat”, ne-a explicat un bãrbat care mai mult cãuta sã îsi justifice prezenta, fiind fortat sã ajungã la bursã din cauza medicilor care, spune el, îl considerã apt de muncã.
Si dacã unii au cãutat scuze, altii au recunoscut cã nu au lucrat niciodatã, iar angajatorii, în aceste conditii, nici nu mai stiu ce sã le cearã. Unul dintre ei cãuta muncitori necalificati, ori oameni pregãtiti sã lucreze pe santier, la gater sau în exploatãri forestiere, dar în zadar. „Am cãutat calificati si necalificati în diverse domenii, dar, din pãcate, greu gãsesti pe cineva dornic sã si lucreze. Vin o zi, douã, trei dar nu le convine. La pãdure e bine plãtit, dar trebuie  sã lucreze, si aici e  problema”, spunea de dimineatã, o angajatoare.
„Nu e nimeni interesat sã lucreze. Am venit la bursã si nu am gãsit pe nimeni interesat sã lucreze. Stiam asta, dar am venit totusi.  Un singur om m-a  întrebat dacã as putea sã îl angajez, dar zice cã are un handicap si, vã dati seama cã eu caut sã angajez oameni pe santier. Nu am cum. E lucru la înãltime, ori chiar si jos, dar dacã nu e apt, nu pot”, spune un alt angajator, care cãuta muncitori necalificasi, zidari si dulgheri. Somerii au fost  asteptati la sediile din Deva, Cãlan, Orãstie, Simeria, Hunedoara, Hateg, Petrosani, Lupeni, Vulcan si Brad, pânã la ora 13,00. Ultima bursã a fost organizatã la nivelul judetului nostru în luna iunie, însã, în Valea Jiului, din lipsa locurilor de muncã vacante, nu s-a organizat. Statisticile spun cã rata somajului în Hunedoara este una foarte scãzutã, cea mai bunã din ultimii ani, însã, realitatea este cu totul altã, pentru cã numãrul real al somerilor nu este egal cu cel al oamenilor ce nu au un job de luni bune, ori poate chiar de ani de zile.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Bate vântul pierzaniei la bursa

  • 21 septembrie 2018 la 06:42
    Permalink

    As vrea sa o vad pe doamna Babtan cum se inghesuie la muncile astea oferite. La gater, necalificati pai astea sunt cele mai grele munci…….. Si nu cred ca si-ar dori cineva sa lucreze la gater cineva care chiar are o problema fizica, asa ca nu mai aruncati vina pe oameni…..La bursa locurilor de munca se stie ca vin oferte de lucru care nu au putut fi aranjate, vandute, care nu au pile, relatii, cumetrii pentru asemenea locuri de munca, sunt cele mai grele si prost platite locuri de munca. Astea sfarsesc la ALOFM Petrosani.

  • 22 septembrie 2018 la 23:35
    Permalink

    in alte orase gen cluj sibiu timisoara …lumea merge la munca …nu face nazuri….desi respectivele orase sunt poate mult mai dezvoltate economic decat valea jiului…..o zona complect decuplata de la restul tarii…..sa stii ca nu muncesti …ca nu ai un salariu ….ca esti intr-o zona defavorizata…. si sa nu te duci la lucru ….chiar si pe un salariu mai mic ….o gandire tipica zonei….

Comentariile sunt închise.