3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar peste 70% dintre aceștia au fost martori unei agresiuni în cadrul școlii. Programul „Să fim prieteni – fără bullying” este promovat ca exemplu de bună practică în cadrul campaniei „Bătaia e ruptă din iad”, derulată de Salvați Copiii în 320 de grădinițe. Iar cei mici învață să își ceară drepturile, unul dintre ele fiind acela că nu trebuie să accepte niciun fel de umilire, nici fizică, nici verbală.
Toți copiii se tem să fie agresați. Mulți ajung să se teamă să mai meargă la școală, iar la Salvați Copiii ei sunt învățați să ceară ajutor și să nu accepte această formă de corecție. O spun chiar și cei mai mici dintre ei. „Copiii înțeleg și de vorbă bună. Am văzut și copii bătuți afară, sau chiar aici, se bat. Nu e bine”, a spus un copilaș care vine la Centrul de zi al „Salvați copiii” din Petrila.
„De vorbă bună înțelegem. Eu mai sunt și rău și bun. Sunt și eu așa și așa. Știu, că și pe mine m-au bătut niște colegi”, a replicat un alt băiețel.
„Am o părere rea, dacă alți copii sunt bătuți. Pentru că nu trebuie să învățăm bătăile. ÎAr trebui să ne ajute, când suntem ocupați, sau obraznici”, a adăugat o fetiță.
„Să fie mereu alături de noi, părinții, când suntem supărați”, a fost de părere o altă fetiță.
„Nu ar trebui să ne bată nimeni, pentru că aici venim să învățăm. Dar am văzut copii care se bat între ei”, a fost concluzia unui alt copilaș.
Fenomenul bullying-ului plasează România pe locul al treilea în Europa, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Din păcate, mulți văd asta acasă, iar părinții și bunicii au păreri împărțite. „Trebuie un pic și ei să știe de frică, pentru că își cam fac de cap. Nu ar trebui să fie bătuți, dar pot fi și ei certați. Nu bătuți”, e de părere o bunică.
„Cred că trebuie să sprijinim copii, să vorbim cu ei, să îi susținem. Mai ales la școală, poate nu se înțeleg între ei, că este normal. Copilul vine și ne spune că este agresat și atunci nu trebuie să îi spunem să nu riposteze. Să le spună profesorilor și părinților. E bine să discutăm cât mai mult cu ei, să fim implicați, ca și părinți”, spune o mămică.
Programul „Să fim prieteni – fără bullying” implică 2.730 de cadre didactice, care lucrează cu 39.100 copiii și părinții lor.
Bătaia nu este o soluție și asta spun și psihologii, care încearcă să convingă părinții și bunicii, dar și copiii că nu asta e soluția.
„Se pune foarte mare accent pe a încuraja copiii să ceară ajutorul, atunci când sunt într-o situație de abuz fizic, sau bullying. Se întâmplă frecvent să vină copiii, să ne ceară ajutorul, ca să mediem anumite situații, mai puțin plăcute, care se întâmplă între ei”, concluzionează Daria Moldovan, psiholog Salvați Copiii Hunedoara.
Diana Mitrache