Un bãrbat de 76 de ani din Hunedoara a decedat din cauza gripei, acesta fiind primul caz de deces care se înregistreazã în acest an la nivelul judetului Hunedoara din cauza gripei.
Medicii hunedoreni spun cã omul se internase în 8 ianuarie si cã starea sa de sãnãtate a evoluat negativ, motiv pentru care, luni a fost declarat decesul omului. Acesta a fost diagnosticat cu gripã AH1N1, iar alti 3 pacienti au fost suspectati de aceiasi boalã, însã, analizele de laborator au infirmat diagnosticul.
„În sãptãmâna 06.01.2019- 12.01.2020 numãrul infectiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara este de 958 de cazuri din care pneumonii 314 de cazuri ,au fost internate un numãr de 151 cazuri din care 4 persoane suspecte de gripã, fata de aceeasi sãptãmânã din 2019 când au fost înregistrate 1062 de cazuri din care pneumonii 505 de cazuri. Pânã la aceastã orã situatia bolnavilor si a suspectilor de gripã este (total judet de la începutul anului 4 persoane): din pãcate primul caz de deces a fost înregistrat – gripã tip AH1N1 – o persoanã de 76 ani, sex masculin,internat în Spitalul Municipal Hunedoara, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral , 3 cazuri pentru care s-a infirmat diagnosticul de gripã”, aratã reprezentantii DSP Hunedoara.
Potrivit reprezentantilor DSP Hunedoara, un numãr de 31840 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal tetravalent sezonier (în sezonul rece 2019-2020 judetului Hunedoara i s-au repartizat 31230 doze de vaccin gripal tetravalent sezonier )- fata de sezonul rece 2018-2019 când au fost utilizate toate cele 26540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara .
Vaccinarea antigripalã cu vaccin gripal sezonier continua sã fie singura metodã de profilaxie specifica a gripei.
La primele simptome de boalã – care constau în rinoree, jenã în gât, febrã pânã la 38 grade, stare generalã proastã – trebuie sã luãm legãtura cu medicul de familie. În momentul în care o persoanã se îmbolnãveste, primul lucru pe care trebuie sã îl facã este acela de a se autoizola. Urmãtorul pas este de a contacta medicul de familie. Este total gresitã automedicatia si, în special, tratarea, acasã, cu antibiotice, fãrã prescriere de la medic. Rãcelile si gripele nu se trateazã cu antibiotice! Numãrul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sã ajungã si la zece într-un an pentru o persoanã. O persoanã bolnavã care se izoleazã la domiciliu se poate însãnãtosi dupã 7 zile, dacã nu are alte afectiuni, chiar dacã face o formã severã de boalã. Dar, dacã aceastã persoanã bolnavã continuã sã meargã la serviciu, cu sigurantã îi va infecta si pe cei din jur si e posibil ca unii dintre acestia sã facã forme severe de boalã sau chiar letale
Diana Mitrache