Barajul Valea de Pești, anulat de primul cod roșu de ploi din ianuarie

P entru prima dată, un cod roșu de inundații în luna ianuarie, chiar în preajma Bobotezei, a anulat total alimentarea cu apă din barajul de la Valea de Pești. A fost oprită până în această săptămână, când turbiditatea apei a permis tratarea ei în stația de acolo.

Apa a fost atât de tulbure în barajul de la Valea de Pești încât nu a putut fi folosită deloc, din luna ianuarie și până acum. Cei de la Apa Serv spun că s-au descurcat cu apa din două izvoare, dar populația nu a simțit decât o mică scădere a presiunii apei, cel mult.
„Nu s-a întâmplat niciodată să ni se tulbure barajul iarna. A fost chiar cod roșu o perioadă de aproape 12 ore, lucru care, aproape 3 săptămâni, ne-a făcut să mergem și pe partea de funcționare a stației, cu cele două surse, care nu au debit constant și nici parametrii constanți în ceea ce privește turbiditatea”, declară Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului
Cu alte cuvinte, apa din izvoarele Lazărul și Buta au fost folosite după inundațiile din luna ianuarie, iar abia acum se poate vorbi despre apa din baraj. Barajul de la Valea de Pești alimentează cu apă populația din tot vestul Văii Jiului, de la Câmpu lui Neag la Petroșani Nord.
Mii de oameni au primit apă tratată în stația de acolo, care a și fost reabilitată în urmă cu 5 ani, dar barajul, după inundații, nu a mai putut fi folosit. Aceasta
a fost a doua oară în decurs de câteva luni, pentru că și în iunie barajul a avut mult de suferit în timul inundațiilor de atunci.
Diana Mitrache