Trai de evul mediu, tarã comunistã, conducere acuzatã de subiectivism, consilier judetean care vorbeste în calitate de sotie, proiecte de dezvoltare care nu existã, hunedoreni condamnati la subdezvoltare si multe alte aspecte au fost aduse în discutie de consilierii judeteni în cadrul sedintei în care s-au repartizat fondurile pentru unitãtile administrativ-teritoriale. Conducerea social-democratã a Consiliului Judetean Hunedoara este acuzatã de faptul cã a împãrtit banii preferential.
De la stimatul conducãtor din Scornicesti, la prea iubitul fiu al Teleormanului
Consilierul judetean PNL, Toma Florian, a fãcut o comparatie cu vremurile de dinainte de 1989 si a ajuns în anul de gratie 2018, când primãriile primesc 25 de lei/cap de locuitor pentru dezvoltare.
“În decembrie 1989, un mult stimat conducãtor din Scornicesti oferea muncitorilor o mãrire a salariilor cu 100 lei pe lunã. În decembrie 2017, un prea iubit fiu al Teleormanului oferã primãriilor, pentru sustinerea si promovarea programelor de dezvoltare localã 25 lei pe locuitor. Domnule presedinte, pentru noi, ca liberali, dar si pentru dumneavoastrã – proveniti dintr-o zonã în care performanta era rãsplãtitã – un astfel de egalitarism, care-si trage seva dintr-un comunism rudimentar, întemeiat pe sãrãcie si nivelare, nu poate fi acceptat. Un principiu clar, corect, stabilit prin Legea finantelor publice locale, este batjocorit de cãtre un om sau un grup de oameni. El prevedea ca o cotã parte din impozitele pe care le plãtesc comunitãtile, locuitorii din comunitãtile locale, sã se întoarcã cãtre acele comunitãti, pentru a sprijini dezvoltarea acestora. Ori, prin vointa unui grup de oameni, acest principiu a fost înlocuit de egalitarismul de care vorbeam, de sorginte comunistã. Într-o situatie în care, prin semnãtura dumneavoastrã, constatãm cã deficitul sectiunii de dezvoltare se dubleazã – în 2016 era de 9.040.000 lei, în 2017 de 19.781.000 lei – si în situatia în care sumele pe care le primim de la mult iubitii nostri conducãtori de la Bucuresti pentru echilibrarea bugetelor locale se reduc la jumãtate – sunt hotãrâri de consiliu semnate de dumneavoastrã: în 2017 am avut 21.293 mii lei, în 2018 avem 11.650.000 lei – nu am vãzut nici un general din Parlamentul României aruncând bastonul de maresal si amenintând guvernul cu motiunea de cenzurã, pentru cã asa ceva nu se poate”, a spus consilierul judetean Florian Toma.
Liberalul considerã cã Executivul condamnã primãriile la subdezvoltare si la un trai demn de evul mediu.
“Nu putem condamna oamenii, nu putem condamna unitãtile administrativ-teritoriale la subdezvoltare si la un trai demn de evul mediu si de o tarã comunistã. Pe lângã toate lucrurile acestea, pe care nu vi le imput dumneavoastrã, care nu sunt din vina dumneavoastrã, veniti în acest consiliu cu o propunere în care vã comportati ca si un presedinte al Asociatiei primarilor PSD si nu ca un presedinte al consiliului judetean. Nu discutãm numai despre faptul cã primarii de o altã culoare politicã decât cea a partidului pe care-l reprezentati, primarii respectivi reprezintã si ei 41% din populatia judetului, dar existã discrepante si în alocãrile cãtre zone ale judetului. Sunteti presedintele Consiliului Judetean Hunedoara si nu se poate ca o zonã cã Valea Jiului, care are o treime din populatia judetului, unde îsi desfãsoarã activitatea si locuiesc 33% din locuitori, sã fie lãsatã deoparte, sã fie vãduvitã si sã nu putem sã o sprijinim”, a mai spus consilierul judetean.
Demisia
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, ar trebui sã îsi dea demisia, mai considerã consilierul liberal. Neatragerea de fonduri suficiente de la Bucuresti este motiv de disputã.
“Obligatia noastrã si obligatia dumneavoastrã, ca si reprezentanti ai partidului care are cutitul, taie si spânzurã în tara noastrã astãzi, este ca demersurile pentru obtinerea sumelor sã fie cele corecte, comunitãtile locale sã fie cu adevãrat sprijinite sã se poatã dezvolta si nu an de an sã le reducem. Pãi mã întreb: dacã mergem în ritmul ãsta, redus cu jumãtate fatã de anul trecut si care poate cã si anul viitor se reduce cu jumãtate, punem lacãtul si plecãm? În situatia asta va trebui, domnule presedinte, ori dumneavoastrã sã vã dati demisia, pentru cã nu reusiti sã atrageti fonduri suficiente pentru a stabili o prioritate si o dezvoltare corectã si echitabilã a judetului, ori noi sã plecãm cu totii acasã, cã nu ne avem rostul aici, atâta timp cât ne batem joc de zone ale judetului, de locuitorii judetului, de programele de dezvoltare, de oamenii care au muncit ca sã facã acele proiecte si sunt în imposibilitatea de a le asigura cofinantarea. Este un motiv pentru care nu putem vota acest proiect de hotãrâre, sub forma pe care dumneavoastrã ati propus-o. În forma pe care am propus-o noi, încercãm sã cârpim cât de cât, fãrã sã spunem cã este una perfectã”, a mai spus consilierul judetean PNL, Florian Toma.
Aninoasa si proiectele
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, face referire la Primãria Aninoasa. “Uitati-vã la sumele pe care le are Aninoasa pentru functionare! Într-o zonã ca Aninoasa, unde s-a închis exploatarea minierã, e o problemã de existentã a populatiei aceleia. Acum am început proiectele investitionale si de atragere de proiecte europene, nu e normal sã o lãsãm. Vãd cã ati luat exemple disparate, de la un partid si de la altul”, a spus Bobora.
Consilierul judetean PNL, Vetuta Stãnescu, a adus ca exemplu primãria Petrosani. Banii repartizati de Consiliul Judetean sunt absolut insuficienti.
“Dacã facem analizã pe Aninoasa si Valea Jiului, uitati-vã la Petrosani, care face parte tot din Valea Jiului. O sã constatati cã i-ati dat suma de 250 mii lei”, a spus consilierul judetean Vetuta Stãnescu. Nu au bani sã scrie proiecte, la Aninoasa, a motivat Alina Dunca, consilier judetean PSD, dar si sotia primarului din Aninoasa.
“Doamna consilier Stãnescu spune cã s-au dat prea multe fonduri orasului Aninoasa. Credeti cã orasul Aninoasa are fonduri sã scrie proiecte? Tocmai de asta nu a depus nici un proiect, pentru cã nu are fonduri ca sã scrie proiectele, decum sã cearã fonduri pentru cofinantare”, a spus Alina Dunca. “Proiectele se scriu cu pixul, nu cu fonduri”, a replicat, instantaneu, Florian Toma.
Alina Dunca a continuat sã apere cauza orasului Aninoasa. Localitatea a devenit cunoscutã la nivel national, fiind prima care a intrat în insolventã în urmã cu sase ani.
“Vi se pare cã orasul Aninoasa este un oras bogat si are întreprinderi? Nu mai are minã din 2007 si cred cã este cel mai vãduvit oras. Numai de cinci ani a iesit din insolventã si cred cã trebuie cel mai tare sustinut, atât de PSD, cât si de PNL”, a mai spus Alina Dunca.
700 lei/cap de locuitor pentru functionare normalã
Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a venit cu o altã precizare. Primãriile ar avea nevoie de 700 de lei/cap de locuitor pentru a functiona în conditii normale. S-au acordat doar 25 de lei/cap de locuitor.
“S-a plecat de la faptul cã o localitate, ca sã poatã sã functioneze în conditii normale, trebuie sã aibã 700 lei/locuitor; acesta ar fi un buget minim pentru functionare. Si dacã ne uitãm la Bãtrâna, care are 7.451 – deci de peste zece ori mai mult decât ar trebui unei localitãti ca sã functioneze – o sã vedeti cã, chiar si aici, s-a alocat o sumã de bani, e adevãrat, micã, dar si aici existã ceva. Spre deosebire de perioada de pânã în anul 2015, când erau localitãti, municipii si orase care aveau alocati zero lei. Ei cum functionau la vremea respectivã? Si pentru cã discutãm cã acest buget de functionare este unul mic, vrem sã punem accentul, totusi, pe sumele care se alocã pentru dezvoltare. Si PNDL 2 alocã aproape 600 milioane lei judetului Hunedoara pentru investitiile în infrastructurã. Sunt cele zece prioritãti care primesc bani si primesc bani consistenti, ceea ce nu s-a întâmplat niciodatã. Deci, chiar dacã pentru functionare sumele sunt mai mici, pentru dezvoltare sumele sunt foarte mari. Dacã discutãm de dezvoltare, dezvoltarea se va vedea în viitor si urmasii nostri vor putea sã aibã sosele, infrastructurã de alimentare cu apã si asa mai departe. Ce deosebire credeti cã era dacã astãzi alocam în plus sau în minus câteva sute de mii de lei? Ce câstigau locuitorii respectivi în urmãtoarea perioadã? De aceea, haideti sã fim rationali, sã facem o analizã corectã si sã nu mai facem declaratii politice! Aici cred cã este momentul când facem administratie. Politica o facem în altã parte”, a spus Sorin Vasilescu, vicepresedintele CJH, care a amenintat, de-a lungul mandatului, de douã ori cã îsi dã demisia din conducerea institutiei judetene.
Primarii sunt responsabili de atragerea fondurilor
Primarii nu trebuie sã stea cu mâna întinsã la Consiliul Judetean, este pãrerea lui Ioan Dumitru Staier, consilier judetean PSD. Acesta considerã cã primarii sunt responsabili pentru atragerea fondurilor europene.
“Trebuie sã fim corecti si constienti cã primarii trebuie sã fie preocupati de atragere de fonduri, nu numai de la consiliul judetean, de fonduri guvernamentale si fonduri europene. Si nu doar pentru plata salariilor. În tot ce s-a discutat ieri la comisii si ce discutãm acum în plen, toti îi plângem pe primari cã nu pot sã-si plãteascã salariile. Sigur, cã acuma este bine, cã anul trecut guvernul PSD a mãrit salariile. E trãi pe vãtrai la primãrii, toatã lumea are salarii mari. Si vorbind de salarii, ati dori sã vã aduc un exemplu cã v-ati plâns cã ati luat numai 30% în loc de 40. Haideti sã vã spun de unde vine diferenta”, a spus consilierul judetean Ioan Dumitru Staier.
„Dar noi nu le dãm bani de salarii! Sã le dea Dumnezeu sãnãtate si guvernul sã le dea bani de salarii. Noi le dãm bani pentru programe de dezvoltare localã”, a replicat Toma Florian.
Discutiile au continuat si s-a ajuns pânã si la relatiile de rudenie. “Dar dumneavoastrã în calitate de ce vorbiti? De consilier judetean sau de sotie? Cã nu-mi dau seama. Confundati foarte tare lucrurile”, a întrebat-o Vetuta Stãnescu pe Alina Dunca.
În cele din urmã, proiectul a fost votat în unanimitate. Singurul consilier judetean care s-a abtinut la vot a fost Alina Dunca.
Monika BACIU