Consiliul Județean Hunedoara a dat 1 milion de lei pentru cultele religiose.
Asta a adus nemulțumirea multor ONG-uri care s-au ocupat de bătrânii părăsiți, ori de copiii sărmani. Pentru că niciun leu nu au mai ajuns la aceștia. Cum justifică acum cei care conduc județul? Spun că au dat jumătate din buget pentru protecția socială.
Consiliul Județean Hunedoara a adoptat cu UNANIMITATE programul anual de finanțare nerambursabilă în condițiile legii 350/2005 pentru anul 2021. Astfel, la capitolul Culte religioase a revenit suma de 1.000.000 lei, în timp ce pentru Activități culturale, Sport și tineret, ori Activități sociale suma este ZERO lei. Dar, cei care au împărțit banii spun că nimeni nu a recționat când s-a votat bugetul și socotesc că nici nu aveau prea mulți bani la dispoziție. „Anul trecut, din cauza pandemiei, nu am dat niciun leu nici la culte, nici la sport, nici la tineret. Anul acesta, din bugetul sărac pe care îl avem, am prins 1 milion de lei pentru culte. Nu știm cum este bine: să nu dai deloc, să dai mai puțin și să nu bagi pe toată lumea la socoteală. Până la urmă, conducerea PSD a CJH și-a asumat, prin bugetul alocat, să dea un milion de lei la culte. Dar vreau să știți că bugetul CJH a fost votat în unanimitate. De ce cei care ne acuză nu au ridicat problema atunci când s-a votat”, a spus Costel Avram , administrator public al județului Hunedoara.
Bugetul din acest an este mult mai sărac, dar și cei care reprezintă ONG-urile spun că au așteptat, ani la rând, să primească bani. Potrivit lui Mihai Kelemen, cel care a reprezentat până recent Caritas, din anul 2018 nu s-au mai dat fonduri pentru astfel de ONG-uri, care salvează la propriu vieți. „Să nu uităm faptul că, aproximativ 50% din bugetul CJH este dat la Direcția Generală de Protecție a Copilului. Deci, 50%, este o sumă foarte mare și, deci, CJH are grijă de ei. Sub nicio formă nu este adevărat. E o greșeală să spui că CJH nu dă bani la bătrâni și copii. Sunt și alte instutuții care le pot da bani. Deși, eu cred că, atunci când și-au înființat acele ONG-uri s-au gândit că cineva le va finanța. Era problema lor să își găseasc soluții”, a mai precizat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Numai la Caritas, spre exemplu, peste 50 de bătrâni sunt susținuți să supraviețuiască, cu voluntarii. Zeci de copii iau o masă caldă și își fac temele, iar finanțările din partea autorităților locale și județene lipsesc mereu.

Diana Mitrache