Din cauzã cã banii pentru finantarea proiectelor de investitii au fost stopati de Guvern, Primãria Petrosani a decis sã facã un împrumut în vederea continuãrii lucrãrilor la douã obiective.
Potrivit unei hotãrâri de Consiliu Local, municipalitatea va contracta un credit în valoare de 15 milioane de lei noi, care sã fie utilizati atât pentru proiectul privind dezvoltarea domeniului schiabil în Parâng, cât si pentru modernizarea ambulatoriului de la Spitalul de Urgentã Petrosani, La ora actualã, gradul de îndatorare al municipiului Petrosani este de 7,4%, iar edilii spun cã mai pot achita un credit.
«Este vorba despre un împrumut de 150 de miliarde de lei vechi, care se ia pe douã componente. O componentã de 20 de miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrãrilor la ambulatoriul de al Petrosani, respectiv 130 de miliarde de lei vechi pentru finalizarea telescaunului TS 3. aferent lucrãrilor de la domeniul schiabil.
Proiectul din parâng continuã pe banii constructorului si ai Primãriei, pentru cã de al Guvern nu am primit nimic si sunt slabe sanse de a mai primi ceva anul acesta sau chiar anul viitor », a declarat Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.
El atrage atentia cã banii pe care municiplitatea vrea sã îi împrumute nu sunt suficienti si s-ar putea sã mai fie nevoie de încã un credit. „Dupã TS 3 prioritatea este bazinul de apã de 5.000 de metri cubi”, a explicat edilul din Petrosani.
Parângul trebuia sã fie noul Innsbruck al României
Pentru Statiunea Parâng proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totalã de aproape 80 de milioane de euro, un proiect care ar trebui sã se întindã pe o perioadã de 4 – 5 ani, în functie de alocatiile de la buget. Însã, la cum vin banii, e greu de crezut cã termenele vor putea fi respectate.
Pânã acum s-a lucrat în munte, lucrãrile fiind axate pe dezvoltarea domeniului schiabil, valoarea deconturilor fiind de aproximativ 31 de milioane de lei. Au fost finalizate lucrãrile la instalatiile de producere de zãpadã artificialã, adicã 4 fixe si mai multe mobile, au fost montati stâlpii pentru telescaunul TS 3 care face legãtura între Hotel Rusu si cota 1.700 din Parâng, iar instalatia a fost proiectatã dupã un model preluat de municipalitatea din Petrosani din statiunea Innsbruck.
În plus, au fost amenajate si pârtiile, pânã la urmã principala atractie a celor care iubesc sporturile de iarnã. Investitia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câstigatã de asocierea de firme formatã din Kranz Eurocenter Pitesti – Acomin Cluj si Doppelmayer Austria. Autoritãtile locale spun cã acesta este cel mai mare proiect implementat pânã acum în România si, pe lângã ce s-a fãcut pânã acum, mai trebuie sã fie terminat telescaunul TS3, sã se amenajeze TS4 si atunci se poate spune cã se deschide cam 70% din statiune.
Potrivit proiectului finantat de MDRT, domeniul schiabil din Parâng se va întinde pe o suprafatã de 150 hectare si va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, intre Petrosani si statiunea montanã Parâng ar urma sã fie amenajate douã telegondole, iar în munte 7 telescaune care sã deserveascã pârtiile de schi.
Carmen Cosman