Dansuri, cântece, multi struguri si decoruri de toamnã. Asa a fost vineri, ziua pentru copiii de la sectia maghiarã din Petrosani, care au sãrbãtorit toamna, ca în vie. De altfel, copiii, spun dascãlii lor, sunt singurii care trebuie învãtati sã nu uite traditiile. Balul strugurilor este un obicei mostenit de comunitatea maghiarã din Valea Jiului, iar cei mici au si fost antrenati sã tinã cont de asta, an de an.
„În fiecare an facem acest bal. Dansãm, cântãm, spunem poezii, ne distrãm. Am mers de mai multe ori la bal si este frumos. Vorbim de struguri, de vie, de toamnã”, ne-a spus unul dintre copiii care a si prezentat balul.
Micutii care învatã la sectia maghiarã a Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani organizeazã mereu acest bal, dupã cum si adultii fac din acest moment al culesului strugurilor un adevãrat spectacol.
„În primul rând, noi ne pãstrãm traditia, într-un loc în care suntem foarte putini maghiari si stim cã un popor rãmâne vesnic, pânã când îsi pãstreazã limba si traditia. Aceastã traditie a Balului strugurilor existã de prin anii 1600. Mereu, dupã ce au strâns recolta, strãmosii nostri au fãcut vinul si au sãrbãtorit cum se cuvine, iar asta le spunem noi, acum, copiilor nostri”, a spus si Amalia Balazs, director adjunct al Colegiului National Mihai Eminescu, cea care coordoneazã sectia în limba maghiarã a scolii.
Balul a adunat o micã parte a comunitãtii maghiare, dar la serbare au fost bine-veniti toti cei care au vrut sã afle de la cei mici cum mai sunt pãstrate la noi traditiile. „În fiecare an scolar, cadrele didactice de la învãtãmântul primar si gimnazial al acestei sectii fac în asa fel încât sã constientizeze legãtura omului cu natura, pentru faptul cã, pânã la urmã, strugurii vin din naturã si este o bucurie în fiecare toamnã, ca, împreunã cu elevii sã sãrbãtoreascã Balul strugurilor”, a conchis directorul Colegiului National Mihai Eminescu Alexandru Lãutaru.
Diana Mitrache