Bacalaureatul nu a fost ușor pentru toți / 5 eliminați la Limba Română în Hunedoara

Cinci tineri au fost scoși din examen, luni, în județul Hunedoara.
Proba de limba și litertaura română s–a desfășurat cu probleme în câteva centre de examen, unde absolvenții au fost prinși cu telefone și căști de copiat. Niciunul nu era din Valea Jiului.
Absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, dar și filiera vocațională, au avut la subiectul I un text la prima vedere de Șerban Cioculescu – „Viața lui I.L. Caragiale”. Subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea – „Drum”.
La Subiectul III, absolvenții de clasa a XII-a au avut de realizat un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.
Elevii de la profilul uman au avut la primul subiect un text de Elena Văcărescu – „Ani de copilărie”, în vol. „Memorii”. La subiectul al doilea au avut, tot o poezie de Ion Vinea – „Orizonturi”, în timp ce elevii de la real au avut „Drum”. La subiectul al treilea, ei au avut de redactat un eseu în care să prezinte „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată”.
În Hunedoara, însă, 5 dintre cei înscriși la acest examen, au fost eliminați din sală. Doi aveau la ei telefoane mobile. Aceștia erau la liceele Emanoil Gojdu Hunedoara și Traian Lalescu. Alți 3 absolvenți aveau în ureche căști de copiat. Aceștia au fost eliminați din sală de la Liceul Aurel Vlaicu Orăștie, unde doi aveau astfel de dispozitive și unul de la IC Brătianau Hațeg.

Când se afișează rezultatele la examenul de bacalaureat
Primele rezultate ale examenului de bacalaureat vor fi afișate în data de 5 iulie. Contestațiile pot fi depuse și în format electronic. La prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an s-au înscris peste 2600 de absolvenți de liceu.
Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris, în județul Hunedoara, 2617 candidați, dintre care 2174 candidați din promoția curentă, respectiv 443 candidați din promoțiile anterioare. Dintre aceștia, însă, la prima probă 96 au absentat.
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până în ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00.
”Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora„, arată Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Peste 300 de elevi au absentat de la primul examen major
327 de absolvenți de gimnaziu nu s-au prezentat la una sau ambele probe ale examenului de Evaluare Națională. Este primul examen major din viața elevilor. Acesta are o importanță semnificativă în vederea admiterii la liceu. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, la prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (Limba și literatura română) – sesiunea 2021, au fost prezenți 2.108 candidați. Nu s-au prezentat la examen 161 de candidați, reprezentând un procent de 7,09 la sută. Niciun elev nu a fost eliminat din examen. La proba de matematică, au fost prezenți 2.103 candidați. Nu s-au prezentat la examen 166 de candidați, reprezentând un procent de 7,31 la sută. Niciun elev nu a fost eliminat din examen. La Evaluarea Națională din sesiunea 22-25 iunie 2021 s-au înscris 2.269 de absolvenți ai clasei a opta din județul nostru, 83,48 la sută provenind din mediul urban, iar 16,52 la sută din mediul rural, conform situației centralizate la nivelul IȘJ Hunedoara. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen), iar rezultatele finale vor fi afișate în data de 4 iulie.
Diana Mitrache
Monika Baciu