Autoritãtile locale, obligate sã achizitioneze mijloace de transport în comun electrice

Autoritãtile locale sunt obligate, prin lege, sã achizitioneze mijloace de transport în comun electrice. Potrivit legii, autoritãtile publice locale, regiile autonome si societãtile aflate în subordinea unitãtilor administrativ-teritoriale vor achizitiona mijloace de transport de cãlãtori actionate prin motoare cu propulsie electricã, tehnologii verzi, motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, gaz natural lichefiat si motoare cu propulsie pe biogaz în proportie de minimum 30% din necesarul achizitiilor viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numãrului de autovehicule achizitionate într-un an.
Valea Jiului este cuprinsã într-un astfel de proiect, care prevede transport în comun ecologic. Municipalitatea de la Vulcan este liderul de asociere, iar aici se deruleazã mai multi pasi pentru implementarea proiectului.
Actul normativ prevede o serie de obligatii si pentru transportatorii privati. Societãtile cu capital privat, inclusiv societãtile de taxi, vor achizitiona începând din 2020 mijloace de transport cãlãtori actionate prin motoare cu propulsie electricã în proportie de 30% din achizitiile viitoare.
Monika BACIU