Una dintre cele mai alergene plante, ambrozia a înflorit și, chiar dacă sunt legi clare care le cer celor de le mediu, ori primăriilor să o distrugă, nimeni nu face nimic.
Planta poate fi observată peste tot și legile ce impun amenzi usturătoare celor care nu o combat, rămân doar pe hârtie.
Cei de la Agenția de Protecție a Mediului sunt primii care recunosc că nu facem nimic. Și vina, trece de la unii la alții. „Primăriile ar trebui să atenționeze și să sancționeze deținătorii terenurilor care nu curăță ambrozie, iar Garda de Mediu ar trebui să sancționeze primăriile, care nu își disciplinează cetățenii. Nici unii, nici alții nu fac nimic, din păcate”, spune Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.
Și Garda de Mediu spune că a făcut verificări, dar mai în primăvară.
„Acum, nu am făcut controale pe ambrozie. Am făcut în primăvară și pot să vă spun că, dacă constatăm prezența ambroziei în teren, persoanele fizice riscă amenzi între 750 și 5.000 de lei, iar persoanele juridice între 5.000 și 20.000 de lei”, a firmă și Dorel Bretean, inspector șef Garda de Mediu Hunedoara.
Proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au obligaţia anual, în perioada cuprinsă între răsărirea buruienii şi apariţia primelor inflorescenţe, dar nu mai târziu de 30 iunie, să desfăşoare lucrări de întreţinere astfel încât planta să nu răspândească polenul. Și pentru asta există chiar lege, dar nimeni nu se obosește să o aplice. „Autoritățile locale sunt îndreptățite să facă controale și să aplice sancțiuni, dacă se constată această neglijență, pentru că trebuie verificate periodic terenurile din domeniul primăriei”, a mai adăugat Dorel Bretean.
Verificările, potrivit legii, trebuie să fie făcute în două etape, între 1 şi 15 iulie, când se pot da numai avertismente, şi între 16 iulie şi 31 octombrie, când se aplică amenzi celor care nu au respectat avertismentele primite. „O să vedem, în perioada următoare, pentru că avem în planurile de control, cum abordăm și această problemă, pentru că este una vitală pentru sănătate”, a conchis șeful Gărzii de Mediu din Hunedoara.
Oficial, în România, încă din 2019, a fost lansată HartaAmbroziei.ro, o hartă unde oricine poate raporta zonele cu ambrozie întâlnite. Harta este ușor de utilizat iar datele colectate vor fi ulterior raportate autorităților pentru a ușura procesul de combatere. Oricine poate raporta zonele și direct către prefecturi.
Diana Mitrache