Austriecii, concert în Pestera Bolii / Promovare turisticã prin agentiile de turism

9Bogãtii ascunse de vãzul turistilor. Valea Jiului ascunde zone deosebite care nu sunt ptomovate uneori la adevãrata lor valoare. Zonele turistice, muntii, lacurile sau rezervatiile sunt puncte cheie ale zonei care prezintã interes pentru turisti. Agentiile de turism din Valea Jiului încearcã sã ”proiecteze” aceste zone si pe harta marilor companii turistice din tarã si nu numai.

”Valea Jiului este superbã din toate punctele de vedere, în aceea ce priveste zona deosebitã din punct de vedere turistic. Noi ca agentie tour-operatoare încã de acum sapte ani am început si am încercat sã promovãm Valea Jiului cu aparitii si prezente ale noastre la târgurile de turism ale României cu flyere, pliante, ghid si în ceea ce ne priveste au început sã aparã si roadele. Încã de anul trecut, cu parteneri din Austria am avut primii turisti care ne-au vizitat tara, anul acesta avem deja trei grupuri si urmeazã ca în 30 sã mai primim un grup din Austria care doresc în mod special Trannsilvania si Delta”, a spus Ioan Toacã, reprezentantul unei agentii de turism din Petrosani.

Concert în Pestera Bolii

Anul viitor, Pestera Bolii va rãsuna în cadrul unui concert organizat de un grup de austrici care vin în România sã viziteze frumusetile patriei. În cadrul acestei excursii austriecii vor sosi si în Valea Jiului, unde vor sustine un concert.

”În ceea ce ne priveste pe noi, pentru anul care urmeazã am fãcut câteva oferte partenerilor din Austria pentru grupuri mult mai mari care însumeazã peste 150 de turisti care urmeazã sã vinã în România, în care am introdus si Valea Jiului. Acestia vor sta 2-3 zile în zonã cu programe clare de a vizita împrejurimile. Unul din grupuri care va veni în anugust anul viitor îsi doreste sã concerteze în zonã, în locatiile unde vor fi dusi, am recomandat Pestera Bolii si Castelul Huniazilor”, a mai spus Toacã.

Colaborare cu deficiente

În statiunile montane din Straja si Parâng sunt sute de unitãti de cazare. Putini din acesti proprietari si-au dat mâna cu reprezentantii agentiilor de turism pentru a promova zona.

”În ceea ce ne priveste noi avem foarte putine colaborãri cu cei care detin locatii în statiunile montane Parâng si Straja, dar aici undeva se rupe legãtura între noi si cei care detin locatii unde ar putea sã vinã si sã fie cazati turistii. Asta poate cã se va rezolva pe viitor, iar noi ca tour-operatori vom avea aceste contracte de colaborare cu proprietarii hotelurilor si a pensiunilor ca noi la rândul nostru sã putem da mai departe ofertele noastre colaboratorilor din tarã si strãinãtate. Ar trebui ca noi sã stãm la aceeasi masã si sã punem pe hârtie ce ne propunem, cã de la vorbe la fapte e un drum lung”, a mai spus reprezentantul agentiei de turism.

Frumusetile turistice ale Vãii Jiului sunt cunoscute de turisti prin intermediul celor care au mai vizitat ona sau prin intermediul retelelor de socializare. Existã si grupuri de initiativã care demareazã anumite proiecte sau concursuri pentru a rãspândi vestea despre aceastã zonã care are potential, dar nu este promovat.

Monika BACIU