În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã – INSEMEX Petrosani a participat la de-a III-a editie a Salonului International de Inventii si Inovatii „Traian Vuia”, manifestare care s-a desfãsurat la Casa Tineretului din Timisoara.
Aceastã editie este cea mai amplã de pânã acum, numãrul participantilor fiind dublu fatã de prima editie, la fel ca si aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanti din 10 tãri: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croatia Ungaria, Turcia, China si România. In urma jurizãrii celor peste 300 de inventii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint si douã 2 medalii de bronz pentru inventiile prezentate de INSEMEX Petrosani, precum si o Diplomã de Excelentã din partea Universitãtii de Stat de Medicinã si Farmacie “Nicolae Testemitanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomã de Excelentã si un Premiu Special din partea asociatiei Corneligroup Romania.
INSEMEX Petrosani a luat: o – Medalie de Aur, pentru inventia ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substante inflamabile”. – o Medalie de Aur, pentru inventia “Dispozitiv de izolare ultra-rapidã a galeriilor miniere”. – Medalie de Aur, pentru inventia “Metodã de eliminare a caracterului critic asociat constructiilor de aeraj la nivelul unei retele complexe”. – Medalie de Argint si Diplomã de Excelentã din partea Corneligroup România, pentru inventia “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizãrii în atmosfere explozive”. – Medalie de Argint si Diplomã de Excelentã din partea Universitãtii de Stat de Medicinã si Farmacie “Nicolae Testemitanu” din Republica Moldova, pentru inventia “Metodã de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potential explozive”. – Medalie de Bronz si Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru inventia “Avertizor prezentã în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”. – Medalie de Bronz, pentru inventia “Metodã de caracterizare tridimensionalã a atmosferelor explozive.