În Valea Jiului sunt tot mai numeroase cazurile în care familiile care au vrut sã-si ajute prietenii si apropiatii, au rãmas cu datoriile acestora. Oamenii au mers ca giranti dar cei care au luat împrumuturile n-au mai achitat ratele.
Fie cã nu mai pot plãti ori au fugit din tarã, pe rolul instantelor de judecatã sunt tot mai multe dosare în care girantii cer recuperarea sumelor pe care au fost obligati sã le achite în locul celor pe care au vrut sã-i ajute. În aceastã situatie a ajuns si o familie din municipiul Petrosani, care este nevoitã sã achite lunã de lunã câte 300 de lei pentru un credit luat de altcineva.
„Persoana care a luat creditul este colegã de muncã si s-a plâns cã are nevoie de bani pentru ceva probleme de sãnãtate. Sotia mea a girat-o pentru un împrumut la CAR si ea si-a achitat primele trei luni. Apoi n-a mai vrut sã plãteascã nici un leu. Cei de la casa de ajutor i-au pus poprire sotiei si în fiecare lunã primeste cu trei sute de lei mai putin. Am încercat sã vorbim si sã o convingem sã-si achite ratele iar în schimb am primit amenintãri. Apoi am aflat cã sotul ei are pensie de miner, de vreo 2500 de lei si ea a luat împrumutul pentru a-si cumpãra bijuterii”, spune C. Popa, sotul femeii pãcãlite. Pentru a-si recupera banii, omul a fãcut actele pentru a sesiza instanta de judecatã. Sansele de a scãpa de poprire sunt mici, însã sperã ca la finalul procesului sã-si poatã recupera banii. Situatia nu este singularã, iar cei mai afectati sunt pensionarii care cad mai usor în „plasã”. Pentru cã au vrut sã-si ajute apropiatii, zeci de vârstnici din Valea Jiului primesc pensiile „ciuntite” dupã ce bãncile le pun poprire pe venituri.
Maximilian Gânju