Primele insule ecologice, adică locurile unde vom duce gunoiul, în zona cartierelor de blocuri, au ajuns în Valea Jiului. La Petroșani au fost deja montate și oamenii vor primi cartelele cu care să deschidă fiecare astfel de container. Este primul pas spre ecologizare și spre colectarea cu adevărat selectivă a gunoiului menajer.
Mai multe containere ce au inscripționate imagini cu peisaje de munte au fost amplasate în câteva cartiere de blocuri. Sunt containerele ce vor fi amplasate pe insulele ecologice recent betonate și care, odată ce vor fi folosite, nu vor mai lăsa loc gunoaielor împrăștiate de care avem parte acum în fața blocurilor de locuit. Și acum avem și un container în plus.
„Este un program finanțat prin PNRR. Aceste insule ecologice vor deservi cam toate apartamentele din blocuri. Este vorba despre peste 6.700 de cartele ce sunt deja distribuite către beneficiari. Noutatea este că aceste insule ecologice sunt închise. Deci, nu vei putea să duci gunoiul decât cu acea cartelă pe care fiecare apartament a primit-o. Sunt 5 fracții. Până acum aveam doar 4. Avem acum și fracția biodegradabil și textil”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
În total, în municipiul Petroșani sunt amplasate 39 de insule ecologice digitalizate pentru deșeuri în tot atâtea locații. Este vorba despre insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate.
Sistemul reduce în mod semnificativ mirosurile neplăcute, riscul de vandalizare al containerelor interioare, riscul apariției rozătoarelor și animalelor fără stăpân sau sălbatice. Totodată, au un aspect modern ce se încadrează perfect în orice peisaj urban sau rural.

Aproape 14 000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026, în toată țara. O parte vin și în Valea Jiului, iar cartelele sunt deja împărțite și în alte orașe de aici.
Bugetul din Planul National pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor investiții este de 200,1 mil. euro.

Diana Mitrache