Dupã ce vechea conducere a umplut, la finele anului trecut, silozurile cu huilã adusã din afara tãrii, reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara s-au trezit acum cã nu mai au nevoie de cãrbunele de Valea Jiului. Doar o decizie politicã, luatã în ultima clipã de Guvern a deblocat, pentru moment, situatia.
Huila de Valea Jiului a devenit, dintr-o datã, total neinteresantã pentru reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara, care nu mai aveau unde sã o depoziteze. Precum un veritabil hârciog, fosta conducere a CEH a umplut cãmãrile la finele anului trecut, de teama unei ierni geroase, iar o bunã parte din stocuri era de fapt cãrbune adus din import. Numai cã iarna a fost mult mai blândã decât se asteptau, comenzile de energie au fost net inferioare celor prognozate, asa cã si huila arsã în cuptoarele celor douã termocentrale care compun CEH – Paroseni si Mintia – a fost mai putinã. Si cum silozurile au fost pline, minerii din Valea Jiului s-au trezit peste noapte fãrã piatã de desfacere. Cei mai afectati au fost cei de al Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului, care are în componentã minele Petrila, Paroseni si Uricani, care douã zile a lucrat pe stoc. Si nici premisele pentru cele 4 mine care compun Societatea Nationalã a Huilei nu erau mai favorabile, asa cã s-a cerut ajutor guvernamental, cu atât mai mult cu cât nici CEH nu avea reglementatã cantitatea de energie pe care sã o vândã pe piatã.
O comisie ministerialã a venit în Hunedoara
Iar în judetul Hunedoara a venit o comisie ministerialã, care sã vadã care este problema realã. „M-am întâlnit la Mintia inclusiv cu membrii comisiei si, din câte am înteles, situatia s-a reglementat. Ieri s-a aprobat cantitatea reglementatã de energie pentru CEH pe perioada 15 aprilie 2013 – 1 iulie 2015. Într-adevãr, alaltãieri în silozurile Complexului Energetic erau 455.000 de tone”, a declarat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu. Oficialul a recunoscut cã o parte din cãrbunele aflat pe stoc provenea din import si spune cã, din punctul sãu de vedere, situatia nu este normalã. „Sunt multe elemente de discutat, nu mã bag în toate detaliile tehnice. Dar, atunci când ai un pret reglementat, sã importi huilã nu mi se pare normal, decât dacã ar fi fost o situatie specialã, o situatie de urgentã”, a mai spus prefectul de Hunedoara. De precizat cã politica internã a CEH nu putea fi aplicatã decât cu acordul ministerului de resort, asa încât nu putini sunt cei care se întreabã în acest context dacã mai este sau nu nevoie de cãrbunele de Valea Jiului.
Asa cum spuneam, cel mai mult au avut de suferit, în ultima perioadã minele considerate
neviavile, aflate sub coordonarea SNIMVJ. Directorul societãtii, Petre Drãgoescu, s-a aflat ieri la Mintia si spune cã e bine cã, pânã sa urmã, lucrurile au intrat pe un fãgas normal, dupã reglementarea de cãtre guvern a energiei vândute de CEH. Cât priveste stocurile de cãrbune din import, Drãgoescu s-a multumit sã declare cã „nu am de unde sã cunosc strategia lor internã. Nu detin elementele pe care ar trebui sã le comentez”. De precizat cã Guvernul a reglementat, miercuri, cantitatea de energie pe care o va vinde Complexul Energetic Hunedoara pânã în anul 2015. Astfel, conform Hotãrârii de Guvern aprobatã miercuri, entitatea va vinde între un minim de 200 si un maxim de 400 Mwatth în perioada 15 aprilie 2013 – 1 iulie 2015.
Înfiintat la 1 noiembrie 2012, Complexul Energetic Hunedoara a fost condus pânã de curând de Costel Alic, cel care a fost numit initial, în mai 2012, director al Electrocentrale Deva. Ulterior, dupã fuziunea dintre Termnocentralele Mintia si Paroseniprin ordin de ministru, Alic a fost numit în fruntea Complexului Energetic Hunedoara, ordinul de numire fiind adus la cunostinta AGA si CA. Costel Alic este unul dintre cei mai controversati politicieni hunedoreni, de numele sãu fiind legatã strâns afacerea dezastrului din cariera de curat de la Siglãu – Uricani, un scandal financiar în care apare si numele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Carmen Cosman