Într-un spaţiu special amenajat în piaţa centrală de la Petroşani, crescătorii de animale au venit de joi dimineaţă cu miei. Îi taie la abatorul din spatele pieţei, recent autorizat de DSVSA şi apoi, frumos ambalaţi în saci de plastic îi expun în cârlige.
În acest an, a fost amenajat un spaţiu nou, în aer liber şi unde aglomeraţia să poată fi evitată, iar circuitele spre şi dinspre locul de desfacere şi cel de sacrificare al animalelor să nu se aglomereze. Totuşi, vânzătorii spun că încă nu prea au vânzări. „De lângă Haţeg vin, de la Sânpetru. E 25 de lei kg de miel, dar nu prea ies oamenii din casă. Noi am vrea să fie aglomerat să se cumpere, dar nu cred. Ne încurcă acum perioada asta. Înainte veneau şi acasă, vindeam şi de la piaţă. Anul trecut era mai bine ca acum, iar preţul e nemajorat”, spune un oier.
„Nu e prea bine, că nu ies oamenii din casă. Preţul este ca anul trecut, dar nu merge vânzarea. E criză. În alţi ani era aglomeraţie, dar acum că sunt ordine să nu iasă bătrânii, e mai rău. Am venit de azi (n.r. joi) dimineaţă, dar a venit puţină lume. Poate de Paştele ortodox să fie mai mulţi oameni. Îi bine că au luat cei de la piaţă măsuri ca să putem să sacrificăm, că dacă nu nici nu aveam unde”, spune un alt vânzător.
Animalele sunt aduse la piaţă vii şi, în abatorul din spatele pieţei, sunt sacrificate mai apoi. Vânzătorii au fost instruiţi să aibă saci de plastic, cu care transportă apoi mieii tăiaţi, pe un culoar creat dinspre abator spre galantarele din aer liber.
Fiecare animal este cântărit şi agăţat acolo, iar cumpărătorii, când numărul lor se va înmulţi, vor fi direcţionaţi în aşa fel încât să nu se producă aglomeraţii nejustificate.
Diana Mitrache