6Zeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgentã din Petrosani în ultima sãptãmânã cu afectiuni digestive din cauza consumului de alimente necorespunzãtoare. Medicii recomandã prudentã la orice consumãm în aceste zile cãlduroase.

Au mâncat alimente care fie aveau termenul de valabilitate depãsit, fie s-au stricat pentru cã pur si simplu nu au fost depozitate corespunzãtor. Capcanele de acest tip sunt la tot pasul în zilele caniculare si multi au si cãzut în ele. „În ultima sãptãmânã ne-am confruntat cu o incidentã crescutã a gastroenterocolitelor alimentare, adicã a intoxicatiilor prin ingestie alimentarã, asta datoritã igienei precarã a alimentelor”, ne-a declarat Dr. Ioan Ienea (foto), medic UPU-SMURD Petrosani.

În Piata Centralã din Petrosani, spre exemplu, alimente usor perisabile sunt expuse la tot

pasul, în conditii si temperaturi improprii. Medicii ne spun si la ce sã fim cu bãgare de seamã.

„Sunt multe alimente care au un grad ridicat de perisabilitate si care sunt depozitate în neconformitate cu temperaturile de afarã. Carnea, ouãle, brânza, salamurile si chiar fructele si legumele pot fi periculoase. Bineînteles, fructele si legumele trebuie sã fie bine spãlate înainte, pentru cã trebuie sã avem grijã de igiena pre-alimentarã. Nu vorbim doar de pericolul afectiunilor digestive, dar si de altele precum hepatitã acutã viralã. Noi, din fericire, nu am avut cazuri, dar existã riscul acesta”, a mai spus dr. Ioan Ienea.

Si, nici produsele de fast-food nu sunt recomandate în aceste zile, pentru cã pot cauza cu usurintã tulburãri digestive, mai ales din cauza ingredientelor “grele” cum ar fi carnea tocatã, cartofii prãjiti sau maioneza.

Luiza Andronache