Atrasi de proiectul „Fiecare copil în grãdinitã”

Tot mai multi pãrinti si-au dat în aceastã toamnã copiii la grãdinitã. O spun statisticile si directorii de institutii de profil, care au constatat cât de important a fost programul guvernamental „Fiecare copil în grãdinitã”, prin care familiile cu venituri modeste primesc 50 de lei lunar, pentru fiecare copil.

O situatie grãitoare este la Aninoasa, în primul oras din România care a fost declarat falimentar, unde copiii au ajuns la grãdinitã în numãr mare, iar educatia îsi are rolul ei, pentru cã cei mici nici nu lipsesc de la cursuri.

„Pãrintii au fost foarte interesati si programul este foarte bine-venit. Frecventa copiilor s-a schimbat la grãdinitã, pãrintii au devenit mai responsabili si îsi aduc copiii zilnic la grãdinitã, sau, în cazul în care lipsesc din motive foarte bine întemeiate, au devenit responsabili si îsi aduc adeverinte, ca sã motivãm absentele. Impresionant pentru noi, însã, este faptul cã la grãdinita Iscroni, anul trecut am avut 18 prescolari si anul acesta încã se mai înscriu acum în ultimum moment si avem 28 de prescolari”, a spus Ramona Inta, director la Scoala din Aninoasa, de care apartin cele douã grãdinite din oras.

Programul „Fiecare copil în grãdinitã” îi stimuleazã pe pãrintii din zonele cu probleme sociale sã îi aducã pe copii la grãdinitã. Educatia timpurie este cel mai important prim pas, care, dacã este fãcut la timp, poate duce la rezultate spectaculoase.  La Aninoasa, înainte de vacanta de varã erau 73 de copii prescolari, conform recensãmântului care genereazã locurile din grãdinite, pentru proiectul de scolarizare 2016 -2017,  iar 23 dintre ei au primit tichete sociale, numãrul lor fiind mai mare odatã cu începerea noului an scolar.

Legea nr. 248/2015 – votatã în Parlamentul României si promulgatã de Presedinte în octombrie 2015 – încurajeazã prezenta la grãdinitã a copiilor, cu vârste chiar si sub 3 ani, dar si peste 6 ani, prin acordarea unui tichet social pentru grãdinitã de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordã familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoanã singurã) si este conditionat de prezenta zilnicã a celor mici. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grãdinitã începând cu acest an.

Diana Mitrache