La Petroșani a fost primul spital din România care a fost puternic afectat în primul val al pandemiei și mai multe secții au fost atunci închise. Cel mai greu a fost pe secția de Terapie Intensivă, iar acum, medicul coordonator ne spune că, val după val, au învățat cu toții lecții de viață.

Nimeni nu a știut cum va fi în niciun val și, cu fiecare lună care trece, medicii învață lucruri noi. Pe secția de terapie intensivă s-au dat adevărate lupte cu bolnavii care erau în stare gravă, dar mai ales cu aparținătorii. Și aici, au pierit oameni din cauza infecției cu COVID-19 și nici acum nu a trecut greul. „Chiar și acum avem o pacientă în stare gravă pe ATI, cu COVID. A fost o luptă. La început, valul IV, a fost altfel, față de precedentele, pentru secția de Terapie Intensivă, erau forme foarte grave, iar oamenii ajungeau foarte târziu. Doar că mai apoi, încet-încet, am învățat și acest nou tip de virus”, a declarat dr Mara Suditu, medic coordonator ATI, Spitalul din Petroșani.
Aproape toți medicii și asistentele s-au îmbolnăvit, pe rând, au fost 3 secții închise în primele zile, atunci când România avea primii infectați. Dar lucrurile au evoluat.
Nu au lipsit, însă, cei care au luptat împotriva sistemului medical, ca oriunde în această țară. „Pacienții au fost în stare mult prea gravă, ca să fie conștienți că refuză sau nu un tratament. Dar aparținătorii lor, rudele au zis să nu le dăm oxigen, așa cum se înâmplă la nivel de țară. Dar noi am încercat să le explicăm, de fiecare dată, să le spunem că sunt în stare gravă. Nu înțelegeau de ce, dacă ajung în urgență cu 90% saturație de oxigen, de ce pe reanimare nu mai e bine. Dar noi le-am spus că, un pacient care e bine la urgență, pleacă acasă, cu o scrisoare medicală, nu se internează la terapie intensivă și că orice pacient ce ajunge la noi, este în stare foarte gravă și are nevoie de ventilație non-invazivă, sau invazivă”, spune medicul coordonator al secției ATI de la Petroșani, care a și primit medalia Pro Urbe, pentru activitatea din timpul pandemiei.
Dar medicii de la noi spun că acum, în valul IV, lucrurile au evoluat și au fost multe situații când starea pacienților s-a degradat mult mai rău. „După câteva zile, de aparentă stabilitate, starea pacientului se poate degrada brusc și trebuie ventilați. Noi am avut pacienți care chiar și așa, am reușit să îi salvăm. Nu foarte mulți, dar au fost și pe care i-am salvat”, a explicat dr Mara Suditu.
În ultimele săptămâni, lucrurile par să se stabilizeze și sunt mai puțini pacienți în stare critică pe secțiile de terapie intensivă. Dar asta nu înseamnă că nu vor mai fi și alte valuri ale pandemiei.
Deocamdată, în județul nostru mai avem 5 localități în scenariul ROȘU, iar municipiul Petroșani, ca și toate celelalte localități ale Văii Jiului, este în scenariul verde.
Diana Mitrache