Atentie pe ce dai banii la piatã! Înselãtorie cu girul cumpãrãtorilor

Brânzã de bivolitã, cas de oaie, sau brânzã de oi proaspãtã. Toate sunt inscriptii de pe etichetele din piatã, într-o perioadã în care astfel de produse sunt imposibil de gãsit în galantare.
E post, e perioada fãtãrilor si niciun cioban nu mulge oile sau caprele, asa încât cas nu poti gãsi nici dacã vrei. Si totusi, dacã întrebi comerciantii, ei sigur spun cã marfa este asa cum o vrei.
„Proaspãtã am, din amestec: oaie, vacã, bivolitã, mai putinã de oaie. Cas proaspãt e, amestec”, ne asigurã un vânzãtor, dar etichetele zic altceva. Si asta, în timp ce crescãtorii adevãrati de oi si capre ne spun clar cã nu avem posibilitatea sã cumpãrãm astfel de produse.
„Din pãcate, sunt majoritatea cei care vin acum cu brânzã proaspãtã de oi. Nu existã asa ceva la ora asta, pentru cã mieii sunt mici, iar pânã la Pasti, brânza proaspãtã de oi nu are cum sã aparã. În schimb, pe etichetã, poate fi brânzã de oi proaspãtã.  Normal al trebui sã cãutati producãtorul pe care sã îl cunoasteti, care sã nu mintã si, în al doilea rând, gãsiti si brânzã de bivolitã, iar asa ceva nu mai este în tot judetul nostru”, spune Nicu, crescãtor de capre si oi, iar un alt cioban ne explicã exact cum a si fost sfãtuit sã facã, ca sã scoatã profit.

„Nu existã! Lucrurile sunt, dupã cum se vede false. Am fost îndrumat de multi sã profit cã am vaci, dar eu nu îmi bat joc de munca mea. Oaia e oaie, vaca e vacã.  Dupã Pasti gãsiti cas si brânzã de oi. Ca sã faci acum un kg de cas, cu ce rãmâne dupã ce sug mieii, ai nevoie de 6 kg de lapte de oi si nu face nimeni”, ne explicã si nea Gheorghe, un alt  crescãtor de oi.
Galantarele din piatã, însã, ne duc în eroare si adevãratii crescãtori de animale ne atrag atentia sã nu dãm banii pe brânzã care nu are calitatea pentru care este conceput pretul. Mai mult, suntem sfãtuiti ca, atunci când vrem sã gustãm o bucatã de brânzã, sã avem în vedere cã la Sibiu nu cresc atât de multe oi, încât sã fie brânzã peste tot.
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Atentie pe ce dai banii la piatã! Înselãtorie cu girul cumpãrãtorilor

  • 20 martie 2019 la 09:04
    Permalink

    bun dar imbuibatii de la protectia consumatorilor ce asteapta?

  • 20 martie 2019 la 16:45
    Permalink

    si imbuibatii de la administratia pietelor de ce nu i-au masuri? defapt stiu raspunsul..sunt prea manjiti,rusine,rusine

Comentariile sunt închise.