Numãrul cîinilor vagabonzi este în crestere pe strãzile municipiului Petrosani si asta în conditiile in care aici functioneazã Asociatia Judeteanã pentru Ocrotirea Animalelor fãrã stãpîn, dar si alte asociatii care au ca obiect protejarea animalelor. Dupã cazul de la Bucuresti, în care un copil de patru ani a fost ucis de un cîine, petrosãnenii se simt în pericol.
”E plin de cîini. S-au înmultit în ultima perioadã. Nu stiu de unde îi aduc sau ce se întîmpla, dar sunt haite întregi. Sunt si în parc si lîngã scoli si peste cîteva zile ne trimitem copiii la scoalã. Ce o sã facem, o sã stãm cu fricã cã îi atacã animalele la coltul scolii sau la coltul blocului? Trebuie sã se ia mãsuri în cazul acesta. Sã îi eutanasieze sau cei care îi iubesc asa de mult sã îi ia acasã si sã îi tinã acasã”, spune un locuitor al municipiului Petrosani. Cetãtenii vor ca primãria sã monteze panouri inscriptionate. ”Am fost la primãrie si le-am propus sã monteze panouri de avertizare pe care sã scrie atentie maidanezi în oras. Nu se mai poate asa”, spune un alt cetãtean.
Mai mult, cetãtenii s-au adresat si administratiei locale de la Petrosani pentru a solutiona aceastã problemã. Municipalitatea nu poate însã sã intervinã în acest caz.
”Locuitorii vin cãtre noi pentru cã stiu cã noi suntem primãria si noi trebuie sã administrãm problemele acestui oras. Noi la rîndul nostru încercãm sã le explicãm cã nu este de competenta noastrã aceastã problemã ci de Consiliul judetean, însã din pãcate problema este mai complicatã. Nu aruncãm în circa Consiliului Judetean aceastã problemã, dar si ei la rîndul lor trebuie sã respecte legea. Întelegem cã ei dupã ce îi tin în acel adãpost cîteva zile, îi sterilizeazã, le pun acel crotal în ureche, îi lasã tot pe strãzile orasului fapt ce pune în pericol sãnãtatea locuitorilor pentru cã ei sunt în continuare agresivi chiar dacã specialistii sustin cã în urma sterilizãrii animalului acesta este mai putin agresiv si scade riscul de a ataca oameni. Acest risc existã, l-am vãzut si noi si existã si pe strãzile Petrosaniului”, a declarat Dorina Nitã, viceprimarul municipiului Petrosani. La nivelul municipiului functioneazã o asociatie de protectie a animalelor. Reprezentantii primãriei spun cã si aceastã asociatie militeazã pentru drepturile animalelor. ”Putem lua legãtura si sã vedem concret dincolo de vorbe ce constã activitatea lor. Si ei militeazã tocmai pentru cã acesti cîini sã fie lãsati în viatã, sã se respecte drepturile animalelor”, a mai precizat viceprimarul.
Pe site-ul asociatiei de protectie a animalelor din Petrosani se precizeazã faptul cã iubitorii de animale pot dona bani pentru acestia. ”Pentru cei care vor sã ajute cãteii strãzii donati 2% din impozitul pe salarii. În adãpost sînt cazati 300 de cãtei ai strãzii.Toti sunt deparazitati,vaccinati si o parte din ei sunt sterilizati.Momentan nu avem sponsori, ne descurcãm destul de greu. Avem nevoie de voluntari sã ne ajute în activitatea adãpostului. Scopul acestui adãpost este de a salva de la cruzime cãteii strãzii si sã-i dãm spre adoptie”, se aratã pe site-ul asociatiei.
Putine dintre animale îsi gãsesc stãpîni.
Monika BACIU