Polițiștii rutieri din județul Hunedoara desfășoară constant acțiuni susținute pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente grave. Scopul acestor acțiuni îl constituie salvarea de vieți, prin reducerea numărului accidentelor rutiere grave În cea mai recentă acțiune preventivă, ce a avut loc în perioada 12–14 aprilie 2025, peste 100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au fost mobilizați pentru a desfășura ample verificări în trafic, menite să reducă riscul producerii de evenimente rutiere, prin prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare – în special viteza, consumul de alcool și cel de substanțe interzise de către cei aflați la volan. Au fost efectuate 690 de testări pentru determinarea consumului de alcool. În cazul a 14 dintre conducătorii auto, a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule, întrucât aparatele etilotest au indicat valori pozitive, iar în 6 cazuri, aparatele au înregistrat niveluri de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, pentru aceste situații fiind întocmite dosare de cercetare penală, iar conducătorii auto au fost conduși la unități medicale pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cele 8 cazuri în care valorile indicate de aparatul etilotest s-au încadrat în limita contravenției, au fost aplicate amenzi, iar ca și măsură complementară, respectivii șoferi au devenit pietoni pentru o perioadă de 90 de zile.
De asemenea, în cadrul activităților preventive, 43 de conducători auto au fost testați pentru a se stabili dacă se aflau sau nu sub influența unor substanțe psihoactive (patru dintre aceștia fiind conduși la unități spitalicești pentru recoltarea probelor biologice).

“Roadpol Speed” – acțiune amplă pe drumurile din județ, având drept scop prevenirea și combaterea vitezei excesive, una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave.

Activitatea s-a desfășurat în perioada 07-13 aprilie a.c., sub denumirea “Roadpol Speed” și a implicat utilizarea a 29 de aparate radar, amplasate pe cele mai circulate și vulnerabile tronsoane de drum.
În urma acțiunii, polițiștii au aplicat 510 sancțiuni contra-venționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar în 27 de cazuri viteza înregistrată a depășit cu peste 50 km/h limita maximă admisă, motiv pentru care s-a dispus reținerea permiselor de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
Un record negativ a fost înregistrat în data de 9 aprilie 2025, în jurul orei 19:15, pe DN7, între Deva și Orăștie. Un bărbat de 46 de ani, din orașul Simeria, a fost surprins de aparatul radar în timp ce conducea cu viteza de 122 km/h, deși limita maximă admisă pe tronsonul respectiv era de 70 km/h. În acest caz, polițiștii au dispus reținerea permisului de conducere, cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 90 de zile și aplicarea unei sancțiuni contravenționale de 9 puncte-amendă.
Măsuri similare au fost luate și în celelalte cazuri în care conducătorii auto au ignorat regimul legal de viteză, punând în pericol siguranța tuturor participanților la trafic.
În efortul de a reduce semnificativ numărul accidentelor rutiere grave, și în județul Hunedoara polițiștii folosesc sistemul e-SIGUR – un instrument modern care sprijină activitatea de monitorizare, prevenție și intervenție în trafic.
Reamintim faptul că sistemul E-SIGUR este operațional la nivelul întregii țări. Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate. Abaterile sunt sancționate potrivit legii, după identificarea conducătorului auto. Procesul-verbal este comunicat la domiciliul acestuia, fără a fi necesară oprirea în trafic.
Acest sistem presupune monitorizarea traficului rutier prin colectarea de date cu ajutorul dispozitivele radar, tip pistol, din dotarea structurilor de Poliție Rutieră. Radarele de tip TruCAM II sunt amplasate în afara părții carosabile, montate pe trepied, la loc vizibil.
Sistemul E-SIGUR reprezintă un pas major pentru creșterea siguranței pe drumurile publice și reducerea numărului de accidente rutiere.

Reducerea riscului rutier prin acțiuni proactive, pe șoselele județului Hunedoara

În perioada ianuarie–martie 2025, la nivelul județului Hunedoara au fost înregistrate 15 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 4 persoane și rănirea gravă a altor 11.
Analiza detaliată a cauzelor arată că, în primele 3 luni ale acestui an, accidentele grave din județul Hunedoara au avut drept cauză: viteza neadaptată sau nelegală (3 accidente, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor două), neacordarea priorității pietonilor (3 accidente, 2 persoane rănite grav), indisciplina pietonală (2 accidente, 2 persoane decedate),
În primele trei luni ale anului 2025, polițiștii rutieri au desfășurat 235 de acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere, 73 dintre acestea vizând obiective multiple, inclusiv combaterea principalelor cauze de risc rutier, în timp ce 57 dintre acestea au vizat respectarea regimului legal de viteză, iar 12 au fost dedicate prevenirii și combaterii neacordării priorității pietonilor.
În urma activităților desfășurate, au fost aplicate peste 8.300 de sancțiuni contravenționale pentru diferite abateri rutiere, peste 3.850 de sancțiuni fiind aplicate pentru principalele cauze generatoare de accidente rutiere. Totodată, au fost reținute 544 permise de conducere și retrase 394 certificate de înmatriculare și au fost constatate de către polițiștii rutieri 225 de infracțiuni, ca urmare a acțiunilor desfășurate în trafic.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara vor continua acțiunile de reduce a riscului rutier și fac apel la toți participanții la trafic să adopte un comportament responsabil și preventiv, pentru a contribui activ la crearea unui mediu rutier sigur pentru toți.
sursa IPJ Hunedoara