R angerii ne atrag atenția că viperele au ieșit din hibernare. Sunt sute de oameni care pleacă acum, în mini-vacanța de Paște la plimbare prin păduri și viperele pot să atace. Specialiștii ne dau și niște sfaturi utile în astfel de situații.
„Șerpii veninoși atacă atunci când sunt surprinși sau atacați. Dacă observați un șarpe de la distanță, ocoliți-l fără a-l provoca, iar dacă sunteți aproape rămâneți nemișcat, în general se retrag”.
Asta ne îndeamnă rangerii din parcurile naturale de la noi, pentru că soarele și încălzirea vremii scot viperele din pământ, la suprafață. Turiștii sunt sfătuiți să se exhipeze corespunzător pe traseele montane și să fie extrem de atenți pe unde calcă. Semne ale mușcăturii de viperă sunt: durere acută, tumefiere sau umflarea zonei afectate, iar pe piele sunt vizibile două înțepături mici la distanță de cca 1 cm una de cealaltă. Cei mușcați de vipere pot intra într-o stare de semi-conștientă. Alte simptome generale ar fi: senzația de greață, vomă, tulburări de vedere, tahipnee, transpirație puternică, ori dureri abdominale.
Dacă sunteți mușcat de viperă, în primul rând, nu faceți mișcări și nu va agitați! În caz contrar, ritmul bătăilor inimii crește, circulația sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în organism. Sunați la 112 și așteptați salvatorii! Cei care îl însoțesc pe cel mușcat de viperă ar trebui să o izoleze termic dacă are frisoane și să o așeze în așa fel încât mușcătura să fie sub nivelul inimii. Hidratați- vă doar cu apă.
Diana Mitrache