Pompierii au început deja lupta cu flăcările pe câmpuri și dealuri. Este un nou sezon, în care proprietarii de terenuri sunt sfătuiți să își ia măsuri de precauție, mai ales că amenzile au crescut din acest an.
Profitând de vremea în încălzire, oamenii au început să își curețe proprietățile de uscături și resturi vegetale și mulți o fac cu foc deschis. Este sezonul incedniilor de miriști și păduri, iar inspectorii ISU ne atrag atenția că putem suporta consecințele.
„În ultimele două săptămâni, colegii mei, de la toate detașamentele județului Hunedoara, au intervenit pentru stingerea a 14 incendii de vegetație uscată, care s-au dezvoltat aproximativ pe 20 ha de teren”, a spus Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara. I
ncendiile nu afectează doar proprietățile pe care le distrug, dar, din această primăvară, cei care dau foc și sunt prinși riscă amenzi usturătoare.
„Din 20 februarie, este în vigoare o lege care sancționează mai drastic utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, sau pentru arderea resturilor vegetale în curți. Oamenii trebuie să știe că Agenția de Mediu dă amenzi între 400 – 800 de lei, iar în cazul persoanelor juridice între 10.000 – 20.000 de lei.Pe lângă acestea se adaugă și amenzile pe care le dă ISU, și care se încadrează între 1.000 – 2.000 de lei ”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.
Arderea resturilor vegetale este permisă, dar în anumite condiții.
„Există reglementări cu privire igienizarea unor terenuri prin folosirea focului, dar acestea se fac doar în anumite condiții, doar la distanță de comunități, doar cu pregătirea prealabilă a terenurilor și aici mă refer la strângerea resturilor în grămezi, ori la izolarea, prin efectuarea unor benzi arate, față de localități, ori de pădure, sau de alte culturi”, a mai spus Anemona Doda.
Până acum nu au fost aplicate sancțiuni, dar în toamna trecută zeci de oameni au fost amendați pentru astfel de probleme pe care le-au creat.
Diana Mitrache