În zona superioară a văii Crișului Alb, pe teritoriul județelor Hunedoara și Arad, încă se mai păstrează meșteșugul de împistrire a ouălor de Paști, fără să avem cunoștință despre o dată mai veche de sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, de practicare a acestuia.
În Brad, dar și în satele din jur, meșteșugul respectiv a fost practicat și foarte popular, până în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, când a început să fie abandonat. După această dată, pentru decorarea ouălor de Paști au început să fie utilizate metode moderne, mult mai facile și mai rapide.
În urma cercetării întreprinse de muzeograful Monica Dușan s-a aflat că s-au încondeiat ouă în următoarele localități din apropierea Bradului: Rovina (Remetea), Crișcior, Ribița, Crișan, Uibărești, Țebea, Cărăstău, Lunca Moților, Ocișor, Basarabasa, Dumbrava de Jos, Rișculița, Căraci, Dobroț. Cu siguranță, numărul localităților în care acest meșteșug era practicat și cunoscut, a fost mult mai mare.
Deoarece se apropie Sărbătorile Pascale, cei interesați să deprindă meșteșugul de împistrire a ouălor, sunt invitați să participe la atelierul care se va desfășura zilnic, în perioada 8-11 aprilie 2025, între orele 10,00 – 15,00, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad.
Tot în această perioadă vor mai fi ateliere de croșetat-tricotat, de ațe împletite în tehnica macrame și de obținere a pandantivelor din lut polimeric și fimo.