Studentii de la arhitectura care lucreaza la proiectul Colonia Vesela. Arhitectura Sociala au reusit sa câstige premiului al II-lea la concursul de design MAPrize 2013, în Atlanta, SUA, pentru proiectul SHARE EQUALS RECEIVE (DARUIND VEI DOBÂNDI) conceput în cadrul atelierului de arhitectur? SHARE: Particip?! ce s-a derulat în cartierul Colonie din Petrosani. Studentul Mihai-Ionut Danciu, unul dintre coordonatorii proiectului sustine c? suma câstigat?, desi infim? pentru scara proiectului (500 $), va fi investit? în realizarea primelor interventii pe strada Ecaterina Teodoroiu din Colonie, Petrosani.
Asociatia Colonia Vesela a organizat în perioada 22 – 27 Aprilie 2013 atelierul de arhitectura Share – Participa! la initiativa unui grup de studenti ai Facultatii de Arhitectura din cadrul UAUIM Bucuresti. Acesta este considerat un subproiect în cadrul platformei – program Colonia Vesela. Arhitectura Sociala implementat de catre Asociatia Colonia Vesela în cartierul Colonie din Petrosani.
Potrivit coordonatorilor acestui proiect, zona studiata a inclus strazile Ecaterina Teodoroiu si Egalitatii, intersectate în fata Centrului Comunitar Speranta pentru Colonie, iar atelierul a avut ca punct de pornire nevoile locuitorilor, identificate prin studii sociologice anterioare. Dupa înregistrarea necesitatilor, voluntarii au realizat o analiza obiectiva asupra caracteristicilor structurii urbane. La baza propunerilor ulterioare a stat si axioma extras? din literatura de specialitate conform careia siguranta + încredere + calitate a vietii în spatiul public = comunitate. Mai apoi a urmat chestionarea individuala a locuitorilor de pe cele doua strazi cu privire la nevoile acestora legate de spatiul public din proximitatea locuintelor. Ca urmare a tuturor acestor date a fost elaborat
conceptul V+I+S (viziune, identitate, strategie). Viziunea urmareste interpretarea în limbaj contemporan a ceea ce a reprezentat pentru cartier mocanita care circula pe strada si împartea bunurile societatii de mine catre familiile de mineri. Identitatea este o invitatie adresata cetatenilor la participare si la regasirea semnificatiei numelor sub care traiesc în cartier (Ecaterina Teodoroiu, egalitate, sperant?).
Propunerile au vizat luarea în considerare a vietii în spatiul public pentru fiecare dintre persoanele care locuiesc în arealul studiat (necesitatile fiecaruia cu privire la spatiul public sunt factori determinanti pentru îmbunatatirea vitalitatii cartierului), o viziune a unui spatiu care poate cel mai bine sprijini viata în cartier si mai apoi influenta cladirilor asupra spatiului public conturat.
Mihai-Ionut Danciu spune ca interventia consta în 8 pasi, în 3 etape de Interventie: Sugerare: semnalizare rutiera pentru adaptarea la sensul unic nou propus, curatarea santurilor pentru scurgerea apei pluviale, montarea unor paturi înaltate de vegetatie pentru a marca sicanele în carosabil, precum si adaugarea placutelor identitare cuprinzând numele strazilor si anunturi cu privire la activitatile centrului comunitar. Confirmare: montarea modulelor SHARE, în linie dreapta, pornind de la centrul comunitar, cu rolul de a genera un spatiu semipublic pe limita de proprietate între public si privat, montarea unor dale de beton pentru marcare suprafetelor pietonale si îmbunatatirea calitatii acestora, respectiv plantarea vegetatiei înalte pentru delimitarea unor camere exterioare – spatii public pozitive. Etapa a doua îsi gaseste finalitatea in confirmarea transformarii strazii Ecaterina Teodoroiu în spatiu semipublic integral. Consolidare prin organizarea permanenta a unor activitati – târguri, festivaluri etc.. la care este obligatorie participarea vizitatorilor din Colonie si alte cartiere petrosanene pentru întarirea relatiilor sociale si a comunitatilor.
“Toate acestea au fost reunite într-un material trimis în SUA pentru evaluare, în cadrul unui concurs de design în arhitectura. Am intitulat proiectul SHARE EQUALS RECEIVE sau DARUIND VEI DOBÂNDI, pentru a prezenta clar singura posibilitate prin care Colonia poate deveni o comunitate exemplara: atât locuitorii, administratia, investitorii cât si profesionistii reuniti de catre Asociatia Colonia Vesela sa daruiasca tot ce pot oferi mai util acestui cartier. Cum am precizat si mai sus, în toate acestea plecam de la premisa obligatorie a colaborarii cu administratia, Asociatia Româno – Engleza pentru Sprijin în Comunitate Petrosani 2010 (ONG-ul partener ACV care coordoneaza activitatile Centrului Comunitar Speranta pentru Colonie), precum si locuitori de pe aceste doua strazi”, spune Mihai-Ionut Danciu, unul dintre coordonatorii proiectului.
Primii pasi catre implementarea proiectului vor fi realizati ca urmare a premierii acestui proiect în cadrul competitiei Modern Atlanta Prize 2013 si obtinerii fondurilor minime necesare demararii lucrarilor. “Consideram acest ultim aspect ca fiind extrem de încurajator, în special în atragerea încrederii comunitatii în demersul nostru, dar si în expunerea internationala a programelor ACV în Petrosani”, mai spune Mihai-Ionut Danciu.
În echipa de lucru au participat, din partea Facultatii de Arhitectura din Timisoara, Conf. Dr. Arh. Radu Radoslav si Stud. Mihai-Ionut Danciu – ambii coordonatori. Între parteneri se remarca Universitatea din Petrosani si Centrul Comunitar Speranta pentru Colonie – gazdele desfasurarii lucrarilor si evenimentului de prezentare în fata mass mediei locale si a reprezentatilor administratiei.
Echipa de lucru a fost întregita de urmatorii studenti din cadrul UAUIM, voluntari ai ACV, care si-au manifestat intentia de a participa si la implementarea proiectului alaturi de rezidenti: Diana Aftode, Ersin Bactisa, Daniel Berindeanu, Elena-Ioana Catrina, Eliza Cernatescu, Mihai Creteanu, Alexandra Dinca, Alexandru Niculescu, Karina Picus si Iulia Stan.
Marius Mitrache