A rhivele au devenit cel mai căutat obiectiv, acum, când pensionarii caută adeverințe. Doar că problemele încep acolo unde firmele nu au predat documentele. Un exemplu sunt cei de la UMIROM, unde arhivele erau depozitate într-o clădire dărăpănată în care ploua. Iar, în alte situații, oamenilor li se percep sume uriașe, pentru adeverințe.
Una dintre societățile care a lăsat arhiva în paragină și de la care pensionarii așteaptă acum adeverințe, este UMIROM. Societatea a părăsit dosarele într-o clădire aflată acum în curtea GEROM.
Prefectul județului Hunedoara spune că adeverințele vor fi
eliberate în scurt timp.
„A fost o problemă, acolo la Petroșani, în sensul că nu au fost predate unui operator specializat. Am făcut o mulțime de demersuri și am ajuns la un rezultat, așa încât, pe parcursul săptămânii viitoare, sperăm, aceste arhive să fie predate de fostul lichidator al societății, către o societate care este specializată să facă arhivistică și care să poată elibera adeverințe. Acestea vor fi eliberate la Petroșani”, spune Doris Visirin,
prefectul județului Hunedoara.
Alte societăți, însă, le percep pensionarilor sume uriașe și, în acest moment nimeni nu pare să poată să facă ceva.
„Este o problemă la nivel național și s-a solicitat, în repetate rânduri, acestor deținători de arhive să nu mai încaseze astfel de tarife de la persoanele fizice care solicită documente și adeverințe pentru pensie”, mai spune Doris Visirin.
Pensionarii, care au căutat arhivele, spun că, la UPSRUEEMP, arhiva este într-o comună din Dolj, lângă Craiova, iar contra-cost, li se răspunde doleanțelor lor. Alte instituții au arhiva la firme care percep sume între 500 și 2000 de lei și încă nu s-a găsit o soluție pentru ei. Oamenii caută adeverințele, pentru recalcularea pensiilor, iar penteru asta trebuie să scoată din buzunar bani.
Diana Mitrache