Mai multe echipe de arhitecți și specialiști sunt în teren. Lucrează în teren, unde se fac și săpături, dar și la proiectele de urbanism. Primele vizate sunt clădirile ce vor fi folosite pentru diverse activități ce implică publicul încă din această vară. Se lucrează, însă, în alb, cu speranța că se vor deschide axe de finanțare și vor veni bani aici.
Se lucrează la Planul de Urbanism general, dar și la construcțiile care există și la amenajarea spațiului exterior. De altfel, prioritare sunt cele două propuneri de spațiu verde, cu amfiteatru, unde se va ține și Opera Night, dar și alte manifestări în aer liber. Dar primele lucruri concrete le vom vedea când vin și banii. Arhitecții, însă, deja lucrează în avans.
„Având în vedere că două dintre clădirile de la intrarea pe amplasament, adică stația pompelor și Muzeul Salvatorului, au fost date în administrare către Direcția de Administrare a Monumentelor, vor fi intervenții minimale, ca ele să fie puse în siguranță, ca să poată găzdui cam 5 sau 6 evenimente culturale, până la final de an. Ca intervenții de amanjare, e prematur să spunem că vom face ceva, mai ales că acele linii de finanțare încă nu sunt deschise, iar noi lucrăm în alb, știind că astfel de asumăm, firav, un acord general, fără să avem ceva concret. Lucrăm în avans pentru că, atunci când se vor deschide liniile de finanțare, să fim primii care depun”, declară Mihai Danciu, arhitect.
Puțul Centru, unul dintre cele mai de preț elemente de patrimoniu industrial de la Mina Petrila, va fi restaurat de Consiliul Județean Hunedoara cu ajutorul Institutul Național al Patrimoniului. În 15 martie.2024 a fost semnat contractul de finanțare cu Institutul Național al Patrimoniului, iar Planeta Petrila este partener al acestui proiect.
„În cazul Puțului Centru avem un proiectant din București și lucrează pe ideea de a pune în valoare povestea unei femei, mola Martonossy, care a lucrat la mină, restaurând și clădirea în sine și hala, dar punând în valoarea povestea familiei, locul devenind practic un muzeu reprezentativ pentru acest ansamblu”, mai spune Mihai Danciu, arhitect.
Și un alt punct forte la care se lucrează este cel legat de centrul de robotică ce va lua naștere aici.
Diana Mitrache