Proiect de sute de mii de lei. Este vorba de un proiect de închidere a minelor necompetitive din Valea Jiului care în anul 2011 a costa peste 170 de mii de lei si care trebuie reactualizat.
La doi ani diferentã, din cauza procedurilor de închidere întârziate, Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului mai alocã aproape 100 de mii de lei pentru reactualizarea datelor din vechiul proiect.
Din cauza unor lucrãri care nu au fost cuprinse în vechiul proiect, reprezentantii societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului sunt pusi în postura de a reanaliza proiectul tehnic pentru închiderea minelor neviabile. ”El poate deveni operational dupã ce este reasezat proiectul de închidere datoritã faptului cã din proiectul initial fãceau parte si lucrãri de închidere atât de subteran cât si de suprafata aferente anilor 2011-2012. Cum acestea nu s-au fãcut a trebuit readaptat proiectul cã ulterior sã poatã fi notificatã comisia europeanã despre intentile de a intra în normalitate în ceea ce priveste planul de închidere în totalitatea lui cu finalitate în 31-12-2018”, a declarat Petre Drãgoescu, directorul general al Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului.
Dupã ce în anul 2011, s-au alocat 177 de mii de lei fãrã TVA pentru realizarea planului tehnic pentru închiderea minelor necompetitive, acum SNÎMVJ mai alocã suma de peste 90 de mii de lei fãrã TVA pentru reactualizarea proiectului.
”Nu sunt costuri suplimentare, proiectantul nu lucreazã degeaba este o sumã pe care o percepe pentru readaptarea proiectului si readucerea la zi dar pe total eu zic cã va fi mai bine decât a fost preconizat. În noul priect apar unele schimbãri si anume cã au fost identificate unele clãdiri, de exemplu în Petrila care au fost date la nivelul anului 2005 în plata în contul datoriilor cãtre administratia publicã localã. Drept pentru care clãdirile respective nu se pot demola pe acesti bani. Astãzi este sedinta de consiliu la Petrila, urmeazã a se lua decizia pentru a putea fi demolate lucru de care se va ocupa administratia de la Petrila pe parcursul acestui an. Astfel de cazuri nu mai sunt”, a mai precizat Drãgoescu.
Directorul uneia dintre unitãtile miniere din Valea Jiului care îsi vor înceta activitatea pânã în anul 2018 spune cã în cel mult doi ani vor fi închise lucrãrile din subteran. Este vorba de mina Petrila.
”În subteran acum sunt douã abataje care exploateazã cãrbune si trei lucrãri pentru pregãtirea urmãtoarelor capacitãti de înlocuire a celor existente astfel încât sã poatã asigura continuarea activitãtii cel putin pânã în 2015 asa cum este prevãzut în
programul de închidere, urmând ca în aproximativ jumãtate de an sã fie închise si lucrãrile din subteran„, a declarat Constantin Jujan, directorul Minei Petrila.
Contractul de 92 de mii de lei fãrã TVA pentru reactualizarea planului a fost atribuit unei societãti din Petrosani. Aceasta va stabili planul de mãsuri pentru închiderea minelor Petrila, Paroseni si Uricani.
Monika BACIU