Polițiștii hunedoreni spun că, anul trecut, au avut evidență 2.797 de persoane de alte naționalități. Cei mai mulți au venit la noi ca să muncească, iar printre aceștia se numără nepalezii care au lucrat, în 2024, în construcții.
Cei mai mulți provin din Republica Moldova, urmați de cei din Nepal și Sri-Lanka și 930 de cetățeni vrovin din spațiul Uniunii Europene, majoritatea din Italia, Germania și Austria.
„Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și reîntregirea familiei”, a declarat inspectorul principal de poliție Ciprian-Titus Mihuț, șeful Biroului pentru Imigrări Hunedoara, în cadrul unei confeințe de bilanț.
Un număr de 1.192 de străini au depus cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, iar 953 au cerut avize de angajare pentru lucrători permanenţi.
Dar, spun polițiștii hunedoreni, au fost depistați și 8 cetățeni străini, în afara legii. Aceștia au fost depistați în timpul celor 25 de activități specifice de control, atât cu forțe proprii, cât și în cooperare cu structuri ale MAI sau instituții cu atribuții în domeniu.
„Au fost emise cinci decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală – două, iar ca urmare a anulării dreptului de ședere/revocare viză de intrare – trei. Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de doi străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între trei și șase luni, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în raport.
Dar au existat și 3 decizii de returanre sub escortă de pe teritoriul țării noastre.
Diana Mitrache