Numãrul infectiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara în sãptãmâna 12.02.- 18.02. a fost de 1933 de cazuri, din care pneumonii 733, aratã un raport întocmit de Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara.
Potrivit raportului pânã la aceastã orã situatia bolnavilor si a suspectilor de gripã se prezintã astfel: un deces de gripã AH1N1, 7 cazuri confirmate gripã de tip B, 7 cazuri confirmate gripa tip AH1N1, 3 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripã si 7 cazuri suspecte de gripã pentru care nu existã încã confirmarea cu laboratorul.
Totodatã, un numãr de 28.202 de persoane au fost vaccinate gripal trivalent sezonier, în conditiile în care judetului Hunedoara i s-au repartizat 30.597 doze de vaccin gripal trivalent sezonier.
“Existã argumente pentru continuarea vaccinãrii antigripale , având în vedere evolutia circulatiei virusurilor gripale si posibilitatea ca actualul sezon de gripã sã se prelungeascã pânã la primãvarã”, a declarat presedintele Asociatiei Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. . Vaccinarea se poate realiza pe toatã durata sezonului gripal iar imunitatea dureazã cel mult 1 an.
În sezonul rece circulatia bolilor acute respiratorii reprezintã principala cauzã de îmbolnãvire în rândul populatiei. Rãcelile si gripele nu se trateazã cu antibiotice! Numãrul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sã ajungã si la zece într-un an pentru o persoanã.
O persoanã bolnavã care se izoleazã la domiciliu se poate însãnãtosi dupã 7 zile, dacã nu are alte afectiuni, chiar dacã face o formã severã de boalã. Dar, dacã aceastã persoanã bolnavã continuã sã meargã la serviciu, cu sigurantã îi va infecta si pe cei din jur si e posibil ca unii dintre acestia sã facã forme severe de boalã sau chiar letale