A nins foarte mult, însã, cotele apelor din bazinul hidrografic al Jiului sunt în matcã. Nici nu vor fi probleme, pentru cã, desi vremea se mai încãlzeste, nu putem vorbi de posibilitatea inundatiilor.
O spun cei care monitorizeazã toate cursurile de apã si care au fost nevoiti ca, din cauza cãderilor masive de zãpadã sã intervinã în unele zone.
„O sã avem si în zona noastrã o usoarã încãlzire, cu temperaturi pozitive, însã, noaptea vor fi tot negative. Avem poduri de gheatã compact în Câmpu lui Neag, pe pârâul Rostoveanu, un afluent al Jiului de Vest. În rest si pe Jiul de Est si Jiul de Vest avem gheatã al mal, nu pod de gheatã si noi am urmãrit cu atentie, pentru cã, în ultimele zile a fost si codul portocaliu de vânt. Acum avem oamenii pe teren cã sunt arbori doborâti, care au blocat anumite cursuri de apã. Sã fim pregãtiti sã nu se porneascã inundatii si, acolo unde avem poduri, sã nu se întâmple fenomene de acest gen”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrografic Ape Jiu.
A nins totusi, foarte mult si cantitãtile de zãpadã au fost uriase, însã, avem noroc cã nu putem vorbi încã de încãlzirea semnificativã a vremii. „Am avut în decembrie la barajul de la Valea de Pesti 90 de cm si, chiar si la Petrosani am avut aproape de 60 de cm. Între timp, am mai avut parte si de ploi si s-a mai topit, iar acum, la baraj, stratul de zãpadã are cam 50 de cm, barajul este cu un metru sub nivelul normal si în Valea Jiului nu avem restrictii din aceastã cauzã. Suntem, totusi, pe fazã ca, în caz de topire bruscã, sã nu avem inundatii”, a mai spus Corici.
Nivelurile pe râul Jiu, la statiile hidrometrice, se situeazã sub cotele de apãrare. Fenomenele de iarnã pe râuri s-au mentinut fãrã modificãri importante: dar existã pod de gheatã pe pârâul Rostoveanu judetul Hunedoara, Fântânele, Scaiesti din judetul Dolj, Târgu Cãrbunesti, Bustuchin, sau Pojaru din judetul Gorj. Tot pod de gheatã cu ochiuri regãsim si la Câmpu lui Neag (judetul Hunedoara), Turburea si Sãcelu (judetul Gorj), sau la Pielesti (judetul Dolj).
Cel mai întâlnit este acum fenomenul de gheata la mal, pe care îl regãsim la: Bãrbateni, Buta, Lonea (Jiul de Est), Lonea (Tãia), Jiet, Livezeni, Dãrãnesti, Pestera Bolii, Polatistea (judetul Hunedoara), Baia de Fier, Ciocadia, Telesti, Novaci (judetul Gorj) si Negoiesti (judetul Dolj).
Diana Mitrache