Una dintre locuintele sotilor Arthur si Diana Csiki, cercetati pentru comiterea mai multor fapte penale, este executatã silit de filiala unei unitãti bancare, pentru un credit neachitat. Creditul restan cãtre CEC Banck, cu tot cu dobânzi neachitate, depãseste 3,6 milioane de lei, suma incluzând si cheltuielile de executare silitã.
Cercetati penal de politisti si procurori pentru comiterea mai multor infractiuni financiare, sotii Arthur si Diana Csiki – reprezentantii mai multor societãti comerciale din judetul Hunedoara – sunt pe cale sã rãmânã fãrã proprietãti. Pentru un credit revolving contractat si neachitat, unitatea bancarã creditoare a anuntat scoaterea la licitatie publicã a unui apartament constituit drept garantie pentru linia de credit.
Apartamentul este vândut la licitatie publicã de executorii judecãtoresti, în data de 10 iunie a.c., în baza dosarului de executare 104/ 2012, pentru neachitarea creditului si a dobânzilor aferente.
Sotii Csiki sunt acuzati de oamenii legii cã, în perioada anilor 2005-2010, au determinat mai multi angajati ai firmelor pe care le administreazã, sã ridice credite bancare folosind documente false, iar prejudiciul ar depãsi 2.500.000 de lei. Cei doi oamnei de afaceri sunt cercetati penal pentru comiterea infractiunilor de înselãciune, fals în înscrisuri, fals în declaratii si uz de fals, dupã cum au precizat politistii hunedoreni.
Cercetarea în acest dosar a debutat în urmã cu mai multe luni si, potrivit datelor de pânã acum, administratorii celor douã firme si-ar fi folosit salariatii pentru a obtine credite bancare, folosindu-se de documente falsificate.
Practic, angajatii ar fi fost convinsi sã scoatã credite de la diverse bãnci de administratorii firmelor, care detineau lanturi de magazine cu produse electronice si electrocasnice, telefonie mobilã, materiale de constructii si design.
Perioada în care s-au sãvârsit aceste fapte se întinde pe câtiva ani, iar o parte dintre persoanele înselate au fost nevoite sã achite sume extrem de mari, de care nu s-au folosit niciodatã.
Încrengãturi întinse pe mai multi ani
Problemele au început în momentul în care societatea Habitat XXI a luat decizia sã se extindã, datoritã succesului pe care îl avea în acel moment pe piatã. Pentru asta, însã, era nevoie de bani. Asa cã, patronii societãtii ar fi determinat oamenii din subordine sã scoatã si câte 3-4 credite/persoanã de la diverse bãnci pentru a le folosi banii în afacere, cu promisiunea cã ei vor achita creditele. Pãgubitii povesteau cã, pentru a scoate sume mari de bani pentru necesarul afacerii si extinderii ei, în cãrtile de muncã ar fi fost operate salarii mult mai mari decât cele reale, iar functiile detinute de angajati ar fi fost si ele falsificate.
Din vânzãtori sau gestionari, angajatii au fost transformati, pe hârtie, în administrator sau analist credite. Si, pentru a nu plãti dãrile aferente cãtre stat la asemenea salarii, cei doi administratori ar fi întocmit un document prin care sumele se acordau în functie de vânzãri.
Fostii angajati si-au dat seama cã au fost pãcãliti ca la carte în momentul în care patronii lor, ale cãror firme erau deja în declin financiar, nu au mai achitat creditele bancare, iar oamenii au ajuns sã plãteascã sume mari prin executãri silite. Ca sã nu îsi piardã si casele au decis sã sesizeze Politia Petrosani, unde au depus plângeri penale.
Carmen Cosman