O bligatiile angajatorilor pe timp de caniculã. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Muncã din Valea Jiului aduc la cunostinta angajatorilor o serie de mãsuri pe care trebuie sã le respecte în zilele în care temperaturile sunt ridicate.

”Existã obligatii pentru asigurarea unui microclimat corespunzãtor chiar dacã nu depãsim indicele de confort, 80 de unitãti si 37 de grade, adicã nu trebuie sã ajungem la o temperaturã atât de ridicatã mai ales în spatii închise. Acolo un de mai sunt si surse de cãldurã trebuie asiguratã microclimatizarea prin instalatii adecvate.

În ceea ce privest temperaturile extreme reglementate prin ordonanta 99 aici ne referim doar la mãsuri suplimentare atunci când temperatura depãseste 37 de grade sau indicele de confort de 80 de unitãti. La activitãtile în aer liber, în mod special, angajatorul este obligat sã asigure lucrãtorilor posibilitatea de a se retrage în locuri umbroase, sã asigure de la doi la patrul litrii de apã pe lucrãtor pe timpul zilei.

În conditile în care se pot retrage în locuri umbroase se ia în considerare si reorganizarea activitãtii în sensul cã se lucreazã de dimineatã pânã la ora 11 si se reia activitatea dupã masã, deci când este canicula mai mare lucrul este oprit, sau se poate ajunge la sistarea de activitate. Alt aspect de care trebuie sã tinã cont angajatorii si care nu este reglementat de ordonantã 99, sã se asigure cã cei care lucreazã în conditii de cãlduri extreme sunt apti din punct de vedere medical pentru cã sunt oameni cu hipertensiune sau cardiaci care nu de putine ori s-au expus la hipocalcemii sau au lesinat si au trebuit dusi la spital, indiferent dacã lucru sub cerul liber sau în spatii închise.

Pânã la aceastã datã nu au fost temperaturi extreme dar noi pe toatã campania de varã avem o campanie continuã”, a declarat Ileana Bodea, sef SSM-ITM Valea Jiului.

Mai mult, când se înregistreazã temperaturi extreme, angajatorii sunt verificati de inspectorii ITM. ”Atunci când temperaturile se apropie de cele extreme la orice comtrol si deplasare în teren mergem pe constientizare si prevenire. În conditile în care suntem informati cã se depãsesc temperaturile de 37 de grade sau indicele de confort 80 de unitãti atunci se fac campanii si angajatorul ar trebui sã fie constient cã în astfel de cazuri sã îsi ia mãsurile care se impun”, a mai spus Ileana Bodea. Cel mai important lucru este ca muncitorii care îsi desfãsoarã activitatea în aer liber sã respecte orele de pauzã, iar angajatorii sunt obligati sã le asigure necesarul de apã.

Monika BACIU