Barajul de la Valea de Pești a scăzut cu 2 m din cauza secetei și la fel și toate apele din bazinul Jiului sunt scăzute. A fost secetă, puternic resimțită în toată țara, doar că în Valea Jiului nu s-a resimțit, cel puțin în sistemul de alimentare cu apă potabilă. Și, trebuie să spunem că în bazinul Gorjului sunt localități în care apa este restricțio-nată la câteva ore pe zi.

„Din păcate, cantitatea de apă acumulată în pământ este destul de mică. Și, chiar dacă vin ploi torențiale de scurtă durată, asta duce la debite foarte mari. Și nu ne ajută, pentru că apa brută ajunge la noi încărcată cu aluviuni. Dar am monitorizat bazinul de la Valea de Pești, și pute spune că ne-a adus siguranță în alimentarea cu apă pentru toată Valea Jiului”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Dar nimic din toate acestea nu se putea face, dacă nu erau banii europeni care s-au investit în intreg sistemul. Acum, zona de vest este interconectată cu cea de est, iar populația din Valea Jiului nu poate rămâne fără apă, în aceste condiții. Sistemul poate deveni funcțional din mai multe surse, atâta timp cât sunt probleme în anumite zone.
„Pe lângă reabilitarea celor două stații mari (n.r. Zănoaga și Taia), cele două aducțiuni, de pe partea de Vest, de la Vulcan, până la Petroșani, iar pe Est, tot ce înseamnă stația Jieț, care poate alimenta populația până în Petroșani Nord, ne-au ajutat. Sunt noi, nu au niciun fel de pierderi și apa am redirecționat-o dintr-o parte în alta. Am protejat sursele de apă și, măcar pe termen scurt, putem spune că nu vom vorbi de restricții din cauza lipsei de apă în captări”, a mai spus Cristian Ionică.
În ultimii ani, România a experimentat o serie de veri extrem de călduroase și secetoase, culminând cu anul 2024, când valurile de caniculă au afectat întreaga țară, iar temperaturile ridicate au înregistrat maxime istorice.
La finalul lunii iulie, în 449 de localități (inclusiv comune și sate) reprezentând 15% din localitățile de la nivel național, din care 6 orașe (Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populației era restricționată de către operatorii de apă, fiind oprită în anumite intervale orare. Cele mai afectate localități sunt în județele Botoșani -140 localități, Iași – 77 localități, Alba – 62 localități, Gorj – 35 localități, Vrancea – 21 localități, Bacău – 19 localități, Neamț – 17 localități, Galați – 16 localități, Hunedoara 12 localități, Vaslui – 10 localități, Olt și Argeș – 8 localități.

Diana Mitrache