Un proiect inedit, prin care elevii de liceu fac sute de zile de practică, în locul în care ulterior ar putea să fie angajați, se desfășoară și în acest an, la Apa Serv. Elevii Liceului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroșani se pregătesc să devină sudori într-un atelier dotat exact ca în practica de zi cu zi.

Tinerii au și uniforme asigurate și aparatura necesară, iar tehnicile predate la cursuri devin realitate, odată ci aplicarea lor, la atelier. Și ei sunt interesați să deprindă meserie.
Pentru început, învață să debiteze. Mai apoi să sudeze.
„Învățăm să pilim. E ușor. Mă ajută, că plec de aici cu lucruri învățate și facem o muncă, iar mai apoi ne angajăm aici, după ce terminăm”, a spus unul dintre cursanți.
„E bine aici. Am venit doar să învăț și aici e ce trebuie. Am venit să sudez și să debitez și spun că e o meserie cerută”, a completat un alt elev.
Profesorii lor spun că acest sistem de practică îi ajută mult și la ore, iar tinerii liceeni sunt mult mai bine pregătiți așa. În plus, au lunar o bursă de 600 de lei.
„Este un învățământ foarte important, fiindcă îmbină cel mai bine partea teoretică ce se predă la liceu, cu partea practică, pe care ei o fac exact la locul de muncă pe care îl vor avea în momentul în care vor termina aceste studii. Este și interesul mult mai mare deoarece, pe lângă bursa pe care o primesc de la liceu, ei mai primesc și bursă din partea agentului economic, iar de anul trecut și primăria dă 100 de lei fiecăruia, cu condiția să fie prezenți la activități”, a spus Gheorghița Obogeanu, director adjunct al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroșani.
Pentru Apa Serv, acești copii sunt ca o pepinieră din care să își selecteze viitorii angajați, iar eforturile se văd imediat, pentru că acești tineri chiar sunt gata să deprindă meserie. Iar acum la Apa Serv, din 3 sudori, doi au fost cooptați dintre cursanții din anii anteriori. „Este a doua tură de elevi practicanți de la învățământul profesional dual. Ne dăm toată silința ca, ceea ce învață la școală, să aplice în practică. De fiecare dată, observăm că efortul nu e în zadar și practicanții de azi, dacă acum un an nu știau ce e înseamnă o unealtă, cum e să vii la muncă, pentru că ei intră într-un program ca și colegii noștri, după un an de zile au progresat foarte mult”, afirmă Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
„Ei sunt receptivi. Învățăm pas cu pas și, în fiecare zi, de aici pleacă cu ceva ce au învățat, învață și bunele maniere, deci devin oameni”, a completat Adrian Donisă, instructor de practică Apa Serv.
Peste 40 de tineri liceeni au urmat astfel de cursuri, iar unii dintre ei chiar au plecat să lucreze în altă parte, fiind deja bine pregătiți.
„Am înțeles, din discuțiile cu profesoarele de la liceu, că doar unul a continuat liceul, unul a plecat la București, sudor și restul s-au dus cu părinții și au urmat această meserie. Atelierul-școală este dotat, au echipamente noi, îi învățăm să lucreze cu ele, să se protejeze, le acordăm echipamentul de lucru, dar au și o bursă, dacă vin la practică”, a mai spus managerul SC Apa Serv.
Profesorii de la liceu, maistrul de la Apa Serv și conducerea Apa Serv fac astfel un front comun și învățământul dual devine cea mai bună formă de a avea, pe viitor, specialiști și meseriași de care ducem lipsă acum.

Diana Mitrache