„Invizibilul devine vizibil” este sloganul din 2022 de Ziua Mondială a Apei, iar pentru că în Petroșani sunt elevi din mai multe școli ale Europei, ei au ajuns la Jieț, unde au aflat că apa vine din câteva surse subterane, iar ceea ce devine vizibil este la robinetele fiecăruia, după ce ajunge în stația modernă de tratare.
Copii din țări precum Polonia, Turcia, Estonia și Italia au ajuns, alături de cei de la noi, la stația de tratare a apei de pe Jieț. Au aflat aici cum apa care vine din izvoarele ce nu se văd, este tratată după cele mai moderne metode și, la final, în Valea Jiului, bem una dintre cele mai bune ape din țară.
„Suntem foarte încântați. Copiii din țările partenere sunt nerăbdători să vadă ce este aici. Și suntem uimiți mai ales pentru că sloganul este Invizibilul devine vizibil. Am vorbit și cu ei și ne spun că le place aici și sunt foarte curioși”, a spus o elevă care a
participat la acest proiect.
Așa că au urcat toți pe stația de captare și au văzut, pe parcursul vizitei, întreg procesul, explicat pe larg de specialiștii de la ape.
„Motto-ul este Invizibilul să devină vizibil”, motiv pentru care, ca de fiecare dată, noi încercăm să transmitem din cunoștinețle noastre, în primul rând, copiilor. Am fost cu copiii și la Valea de Pești, iar acum am ajuns aici, pe Jieț. Am ales acest loc, ca să scoatem în evidență faptul că sursele de apă ale stației Jieț sunt trei izvoare subrterane. Dacă am merge în amonte, cam la 15 km, nu am vedea nicio picătură de apă, dar, de la cele 3 izvoare preiau apa din lacul Mija, un lac glaciar și formează, mai apoi, pârâul Jieț.
O altă sursă, tot invizibilă, este Coasta lui Rus, care nu se vede decât în urma unei construcții hidrotehnice de amploare, care a fost realizată în anii 70, ca toată apa din Parâng, să ajungă, o parte în Lotru, iar o alta în Jieț. Din Lotru ajunge într-un lac de acumulare și, de acolo, într-un lac de acumulare, pentru cei din Vâlcea. Și tot pentru această stație sunt drenurile Jieț, drenuri funcționale de peste 10 ani. În istoricul alimentării cu apă, acum 100 de ani erau drenurile vechi. Dar acum 35 de ani a început modernizarea stației și chiar ne gândeam să renunțăm la acele drenuri. Dar, chiar dacă sunt instabile ca debit, că tot era invizibilă, am zis să renunțăm. Însă, schimbările climatice ne-au făcut să ne răzgândim”, a explicat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului, sloganul, unul foarte nimerit, pentru acest an, la Jieț.
Proiectul la care participă copiii din cele 4 țări este unul de tip eTwinning, iar vizita la sursa de apă ce alimentează Petroșaniul, locul în care ei au stat în ultimele zile, i-a făcut curioși pe toți. „Este un proiect de tip STIAM, adică Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică, adică unul de tip transdisciplinar. Astăzi celebrăm toți Ziua Mondială a Apei, partenerul nostru de nădejde care ne spune cum devine apa bună de băut”, a adăugat și Ramona Gabriela Asan, profesor coordonator al proiectului ce se derulează la Școala Gimnazială I.G Duca din Petroșani.
Apa Serv caută, în fiecare an, să le arate copiilor care sunt etapele prin care trece apa de la izvoare la robinete. Asta, pentru că procesul este unul lung, utilizează resurse și stații noi,
performante, iar la final, copiii sunt cei care pot spune mai departe, cât de mult contează că avem una dintre cele mai bune ape potabile din țara noastră, aici, în Valea Jiului.
Diana Mitrache