Reabilitare termicã a unor clãdiri si institutii publice sau private cu lânã de oaie sau scoartã de copac. V-ati gândit vreodatã la asa ceva? Ei bine, acest lucru este posibil în programului de îmbunãtãtire a eficientei energetice, finantat de ONU si Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului.
“Programul în sine este unul foarte ambitios si îsi propune sã reducã cheltuielile cu energia. Vorbim de echivalentul a circa 700.000 de tone de bioxid echivalent la nivel national. Însã, în prezent încã se lucreazã la ghidul de finantare, pentru cã încã nu au fost stabilite cotele de cofinantare care sã fie alocate de Guvern sau de proprietarii imobilelor”, a precizat Alin Fara, director tehnic la Primãria Vulcan.
Obiectivele care se vor a fi reabilitate termic si nu numai, sunt atât institutii publice cât si clãdiri private.
Printre materiale inedite care vor trebui sã fie folosite la anveloparea clãdirilor se numãrã lâna de oaie, hârtie mãcinatã si aditivatã, rumegus din scoartã de copac sau tesãtura din bumbac.
Dar, o prevedere a acestui proiect este aceea ca materialele de constructie sã fie furnizate de investitori sau furnizori de la nivel local, acolo unde se implementeazã proiectul. De crescãtori de oi nu am duce lipsã dacã este sã vorbim de anveloparea cu lânã si nici de scoartã de copac, însã bumbac cu sigurantã nu avem. De-a lungul anilor, în Valea Jiului s-au mai reabilitat termic clãdiri si blocuri, însã toate cu materiale uzuale, polistirenul fiind baza. Cele mai multe edificii anvelopate din Valea Jiului sunt la Petrila, apoi la Petrosani.
Luiza Andronache