Cum sã te trezesti peste noapte si sã vezi ca-n ceatã? De asta se tem oamenii din zona Iscroni, un cartier micut de case frumoase, amplasate la baza muntelui si lângã calea feratã ce trece de la Lupeni, spre Petrosani. Cosmarul lor a început acum câteva zile si deocamdatã visul pare sã se adevereascã.
Mai multi localnici de pe strada Cãtãnesti din Aninoasa sunt pur si simplu exasperati la gândul cã, lângã casele lor, se construieste o statie de betoane. Oamenii deja se vãd afundati în praf si asta la doi pasi de calea feratã ce vine de la Lupeni. Nimeni nu le-a zis nimic, dar localnicii s-au trezit cã acolo începe constructia unei astfel de statii. Mai mult, desi au preferat sã îsi pãstreze deocamdatã anonimatul, tot acesti oameni spun cã drumul va fi pur si simplu distrus de masinile de mare tonaj care vor duce materialul spre santierul din Defileul Jiului.
Primarul Nicolae Dunca din Aninoasa, care locuieste pe aceeasi stradã, dar mai departe de viitoarea statie, vede partea plinã a paharului: va crea câteva locuri de muncã si santierul va dura maxim un an.
„Este o statie automatã, care nu polueazã nici fonic, de niciun fel. Este automat totul si merge pe compactarea materialului, prin snepuri, nisip si este total mecanizat. Este de fapt o mini-statie, iar traficul greu nu încurcã cu nimic. Drumul respectiv este proiectat pentru trafic greu, fiind betonat, pentru mina Iscroni si nu cred cã este o problemã”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa. Firma nu are autorizatie de constructie, dar deja în teren se vede cã a început lucrãrile.
„Deocamdatã nu am eliberat autorizatia de constructie. Trebuie sã vinã sã îsi ia certificatul de urbanism, prin care noi solicitãm avizele necesare de la toti factorii decidenti: Agentia de Mediu, Enel, ape, CFR si dacã obtin aceste avize si se demonstreazã cã nu încurcã nici mediul, nici populatia, noi nu putem sã oprim aceste investitii, pentru cã se creazã câteva locuri de muncã. Eu zic cã sunt bine-venite, chiar dacã sunt 5 – 6 si unii nu vor sã se întâmple astfel de lucruri”, a mai precizat Nicolae Dunca. Totusi, cei de la Mediu sustin cã nici ei nu le-au dat autorizatie si le spun oamenilor nemultumiti cã speranta nu le este pierdutã definitiv. „Nu am reusit sã identificãm existenta unui act de reglementare emis de APM Hunedoara, motiv pentru care am solicitat Comisariatului Hunedoara al Gãrzii Nationale de Mediu sã facã verificãrile în teren si sã ne informeze cu celeritate care este situatia, pentru ca, la rândul nostru, sã putem informa cetãtenii. În cazul în care a fost emis un act de reglementare si nu l-am identificat noi si se constatã încãlcarea lui, în sensul cã nu se respectã dorinta cetãtenilor sau a legislatiei privind distanta fatã de localitãti, acesta poate fi suspendat. În cazul în care nu existã un act de reglemntare, comisariatul are pârghiile prin care poate restabili respectarea legii”, a precizat Georgeta Barabas, director APM Hunedoara. Fãrã autorizatie, dar deja în teren, excavatoarele au speriat locatarii din zonã, care cred cã statia, încãrcarea si descãrcarea masinilor va crea mult praf si poluarea va fi foarte greu de suportat. Au trimis adrese peste tot, iar acum sperã sã nu se materializeze constructia fix la poarta lor.
Diana Mitrache