În localitatea Aninoasa, care nu de mult era singurul oraș din România în pragul falimentului, medicii de familie sunt văzuți rar sau deloc. Dar a venit în oraș echipa Salvital, cu aparatură modernă, cu oameni pregătiți și zeci de localnici au așteptat răbdători să afle cum stau cu sănătatea. Acum și primarul susține că va susține financiar asociația, că a văzut
că au făcut minuni.
Doi medici vin în Aninoasa cam de două ori pe săptămână și dau consultații localnicilor. Este imposibil să facă tot ce le trebuie acestora și oamenii, când au aflat că vine caravana Salvital, s-au oprit la căminul cultural.
„Este o idee foarte bună, că sunt prea multe persoane care nu au posibilitatea să meargă în Petroșani la tratament sau analize. Eu spun că din primăvară nu am mai ajuns la un medic, dar sunt dintre cei care chiar își face timp să își verifice sănătatea. Dar am profitat și acum că ne face și analiza pentru plămâni. Dar cu pandemia asta, am zis că e bine. Avem medic de familie, dar vine doar marțea și joia”, a spus una dintre primele femei care și-a veificat aici starea de sănătate.
Echipa Salvital este, practic, un cabinet al unui medic de familie, mult mai bine dotat, inclusiv cu aparat EKG, iar la final, analizele sunt transmise unor specialiști, care vor da tratamente și sfaturi.
Și asta, în condițiile în care, pentru unii, e prima lor vizită la un medic cu atâta aparatură.
„Noi încercăm să le facem analizele pe care putem. Sunt oameni cu hipertensiune, cu glicemie mare, cu probleme cardiace de care nici nu știu”, a completat și Petru Evesc, asistent medical Salvital, coordonatorul acțiunii. Caravana Salvital vine în mai multe orașe, iar joi este așteptată la Cimpa în Valea Jiului. Nu e nevoie de programare și nici de alte formalități, iar primarii sunt primii fericiți că fac astfel de întâlniri. Cel de la Aninoasa chiar s-a gândit că va achita cotizația de acum înainte. „Consider că este un lucru foarte bun, că la Aninoasa nu avem spital, doar doi medici de familie. Așa, oamenii nu se mai deplasează la spital la Petroșani, la Vulcan sau la Lupeni. Drept să spun, în urmă cu un an m-am retras din această asociație, că era o contribuție destul de mare, iar pentru bugetul nostru, la Aninoasa, era costisitor. Și am considerat că paramedicii trebuie să facă parte din ISU. Acum, asta s-a rezolvat, iar cei de la Salvital percep 3 lei pe cap de locuitor. E acceptabil și pentru noi și vom reveni, că beneficiem de astfel de analize”, a precizat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Toți cei care au ajuns la caravană au fost consultați și principalele analize sunt, deocamdată: măsurarea glicemiei; măsurarea temperaturii; măsurarea tensiunii arteriale; spirometrie, pentru identificarea problemelor pulmonare BPOC, EKG –pentru identificarea
problemelor cardio, dar și IMR, adică luarea unei probe din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante.
Diana Mitrache