Orasul Aninoasa ar putea deveni un cartier al municipiului Vulcan sau Petrosani. Declaratia îi apartine presedintelui Consiliului Judetean, Mircea Ioan Molot. Existã primãrii care se vor desfiinta din cauza datoriilor foarte mari pe care le au la creditori. Mai mult, Molot este de pãrere cã administratiile locale cu datorii trebuie sã se descurce, pentru cã aceste arierate au fost fãcute de consiliile locale.
O solutie salvatoare pentru aceste administratii este alipirea de o altã localitate.
”Sã fie sãnãtoase, nu le-am fãcut eu, le-a fãcut prostul management care la avut atât din partea primarului cât si al consiliului local si vor trebui sã realizeze cã vom avea si primarii falimentare care se vor închide si care va trebui sã-si schimbe orientarea cetãtenii si sã se lipeascã de o altã localitate. Este o atitudine pe care pânã la urmã va
trebui sã o ia societatea civilã”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot.
În ceea ce priveste desfiintarea unor primãrii si alipirea lor de o altã administratie localã este o decizie ce trebuie luatã în interesul cetãteanului. În ceea ce priveste datoriile, administratiile locale nu au nicio scuzã, iar exemplul cel mai elocvent dat de presedintele Consiliului Judetean Hunedoara este faptul cã multe unitãti s-au închis, însã judetul Hunedoara nu este unul falimentar.
”Vorbim de orice primãrie, la nivelul judetului s-au închis mine, combinate siderurgice asta nu înseamnã cã Consiliul Judetean este în faliment, chiar ne-am dezvoltat serios si am avut numeroase investitii care au fost în folosul cetãtenilor dar asta nu înseamnã cã primãriile trebuie sã se hazardeze la cheltuieli inutile care an de an duc la mãrirea deficitului bugetar si se ajunge la faliment. Primarul de la Aninoasa trebuie sã achite vreo 80 si ceva de miliarde pe care le are datorie ceea ce este enorm pentru o primãrie ca si Aninoasa. Eu înteleg sã ai datorii dar mãcar sã se vadã ceva dar atâta timp cât altceva nu faci decât sã-ti plângi de milã, cum e Aninoasa, chiar nu stiu ce s-a întâmplat”, a mai precizat Molot.
Aninoasa nu trebuia sã devinã oras
Orasul cu cele mai mari datorii din Valea Jiului, si anume Aninoasa nu ar fi trebuit sã fie ridicat la acest rang. Declaratia îi apartine lui Mircea Molot, care considerã cã orasele mici ar trebui transformate în regiuni pentru ca accesarea fondurilor europene sã fie realizatã cu o mai mare usurintã.
”Eu nu as fi transformat Aninoasa într-un oras asa cum nu as fi transformat nici Geoagiu, suntem judetul cu cele mai multe orase dar cu cele mai mici din România, de la Petrosani si pânã la Uricani orasele din Valea Jiului sunt despãrtite doar de tablele care marcheazã orasele. Ar trebui regândite pentru cã Comunitatea Europeanã pune aceent pe orasele mari, de aceea se fac asotiatii între orase si primarii, nu se pot obtine fonduri dacã nu sunt comunitãti mari. Ar fi foarte bine dacã Valea Jiului ar avea un singur oras, este o fortã si pentru Comunitatea Europeanã si pentru judetul Hunedoara si pentru România dar din pãcate va mai trece ceva timp pânã atunci. Vor fi mai putini primari si consilieri locali dar pânã la urmã nu te bani pentru scaunul tãu de primar, te bati pentru comunitatea pe care o reprezinti”, a mai spus Molot.
În cazul desfiintãrii unor localitãti prin alipirea acestora la alte unitãti administrativ teritoriale mai mari existã si bãtãlii si orgolii politice. Nu toti primarii sunt de acord cu desfiintarea unei localitãti, lucru care duce la pierderea mandatului.
Monika BACIU