În blocul care s-a prãbusit la finele sãptãmânii trecute în Aninoasa sunt si acum oameni care vin sã îsi vadã de lucrurile din gospodãrie. Nu se mai tem acum, pentru cã acoperisul a cãzut cu totul si o echipã de muncitori lucreazã la degajarea resturilor putrede. Se munceste la foc continuu si, pe fiecare usã a locuintelor de acolo este un afis prin care autoritãtile locale îi înstiinteazã cã trebuie sã plece, deoarece imobilul este un pericol iminent. Nimeni, însã, nu a tinut cont, iar oamenii spun cã au locuit asa, pânã au auzit pocniturile care au distrus acoperisul în totalitate.
„Ne-a spus cã ne ducem sus la Anena, cã ne mutã pe toti. Partea de jos nu e afectatã cu nimic. Fiecare a plecat pe la copiii care locuiesc în alte colonii si fiecare s-a dus unde a putut. Pe la 10 seara s-a întâmplat. A picat acoperisul dintr-odatã si asta a fost.
Nu a pãtit nimeni nimic, doar ne-am speriat. Era de stiut treaba asta, cã se stia. Nu l-a reparat nimeni, niciodatã. A fost vorba cã se reparã, dar ….. Unde sã mergem?”, ne spune un locatar al blocului de pe strada Libertãtii, care spune cã ignorã în continuare pericolul si locuieste în aceastã constructie subredã.
„Am auzit o bubuiturã si la 10.30 noaptea. Ne-am temut. Stiam cã asa va fi. Stau, deocamdatã, la vecinul meu, de jos. Asteptãm sã repare si mã întorc aici”, spune un alt om. Nu au unde sã se ducã si sunt sãraci, iar cei care locuiesc în celelalte blocuri, care încã nu s-au prãbusit, s-au apucat sã care zãpada de pe acoperis. S-au urcat cum au putut si au îndepãrtat-o, asa încât structura de rezistentã sã nu le cedeze si aici. E singura lor sansã si locuiesc în aceste imobile, pe care le numesc colonii, pentru cã nu au altã solutie. „Eu stau în aceastã colonie de 49 de ani, de când m-am nãscut. A fost bun acoperisul, dar eu, în ultima perioadã, am pus la mine niste materiale sus, tablã. Am curãtat acum, pentru cã la mine e tablã si l-am urcat pe un vecin când a cãzut ultima zãpadã si, dintr-un capãt în altul si am dat zãpada. Nu ne temem încã, pentru cã nu e ca acolo, dar cine stie?”, spune unul dintre cei care curãtau acoperisul ca sã nu se prãbuseascã si la ei.
Primarul, însã, spune cã deja a dat foarte multi bani si cheltuieste bugetul în avans, pentru cã nu îi poate lãsa asa. „Pentru imobilul care s-a prãbusit vinerea trecutã, seara, am contractat o firmã, în regim de urgentã, sã degajãm resturile vechi si sã facem unul provizoriu din bugetul propriu. Dar, în asemenea conditii nu vom mai putea sustine nicio investitie, dacã noi toti banii din buget îi bãgãm doar în consolidarea acoperisurilor. Am fãcut demersuri sã primim un sprijin din partea Guvernului, dar, din pãcate, acest sprijin întârzie sã aparã si nu stiu ce vom face pânã la final, pentru cã sunt foarte multe imobile de acest tip si bugetul nu ne mai permite sã alocãm mereu bani”, spune Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.
Aninoasa are nevoie urgentã de aproximativ 56.000 000 de lei, pentru toate cele 30 de colonii din oras, însã, primarul spune cã s-ar multumi si cu 32 de milioane de lei pentru cele care sunt în pericol. Asta, pentru cã, dupã cum afirmã primarul, din fondurile proprii, nici într-o altã jumãtate de secol nu este posibilã o astfel de finantare.
Diana Mitrache