Orașul Aninoasa pare să mai intre o dată în istorie cu faptul că, pe terenul și în sala de sport a unei școli din localitate, locuiesc oameni. Și asta, în timp ce elevii au făcut sport în clasă. Iar acum profesorii au urcat pe terenul de pe platforma fostei mine, ajunsă și ea o ruină și spun că vor folosi și sala, când se va face frig.
La ora de sport, pentru că terenul pe care ar trebui să se desfășoare ora este ocupat de containere, mese, ligheane și diverse acareturi, cei mici se încolonează și urcă dealul spre fosta mină, aflată la câteva sute de metri, pe un drum pietruit. Acolo, pe un teren sintetic, am găsit o clasă de copii care se antrena. În spate trona vechea instalație de extracție cu roată amplasată în turn și, tot de acolo, îi privea cel mai cunoscut brigadier al orașului Aninoasa, dintr-o pictură murală: Anton Țâmpu.
Conducerea școlii spune că măcar acum, elevii fac sport, că, până acum, aproape un an de zile, orele au fost o improvizație în sala de clasă. „Orele de sport se desfășoară în sala de sport, nu pe ternul de afară și avem acces doar la sala de sport, fără toalete și vestiare. E greu, dar totuși e bine, față de cum s-au desfășurat până acum, pentru că se desfășurau în clasă orele de sport”, spune Elena Marton, directoarea Școlii din Aninoasa.
Dar profesorul de sport recunoaște că folosește acum, cât mai e cald, terenul sintetic, de sus, de pe platforma fostei mine, de unde îi privește brigadierul Țâmpu. Este un loc pe care l-ar muta cu totul, jos, la școală, dacă ar putea. „A trebuit să schimbăm puțin lucrurile, pentru că, pe terenul nostru de la școală, din cauza cutremurelor, sunt containerele cu oameni. Copiii sunt ascultători, venim până aici în ordine și asta ne ajută. Avem și o sală de sport, pe care o folosim în condiții bune. Avem materiale extraordinare, că au prins cei din conducerea școlii niște fonduri și au dotat sala inclusiv cu mese de tenis, panouri de baschet, punem și fileu cu stâlpi omologat. Dar preferăm, cât este soare să stăm afară. Înainte era mai simplu, dar adaptăm, pentru că până în acest an școlar, nu am avut acces nici în sală. Pentru că oamenii, care locuiesc temporar pe teren și-au făcut bucătărie, au toaletele acolo. Dar improvizăm și putem să ne desfășurăm orele. Și, dacă am putea să luăm terenul acesta și să îl mutăm acolo jos, ar fi perfect”, spune Sebastian Ancău, profesor de sport la școala din Aninoasa.
Oamenii din Aninoasa au fost evacuați, că li se prăbușeau casele, iar containerele modulare sunt pe trenul de sport al școlii. În Sala de sport, o parte este bucătăria acestor oameni, iar băile sunt folosite de luni de zile de oamenii care stau în containere. „Acuș’ avem anul de când stau și au zis că fac coloniile. Și nu s-a mai făcut nimic. Și uite aici stau și nu știm cum va fi la iarnă. Ne-au mai rămas în case lucruri, dar nu știm cum va fi”, spune o femeie care stă într-un container de pe terenul de sport.
Primăria Aninoasa a primit 40 de milioane de lei de la Guvern pentru a construi cinci blocuri cu un etaj, noi, dar birocrația încă stagnează lucrurile. Studiul de fezabilitate a fost aprobat, ca și indicatorii tehnico economici și urma să fie emisă autorizația de construcție. Doar că nimic nu pare să se întâmple, oamenii, în parte, s-au mutat înapoi în acele locuințe șubrede, iar elevii și profesorii de sport se descurcă cum pot la ora de sport.
Diana Mitrache