Până înainte de dezbaterea prezidențială de luni seara – prima dezbatere de acest tip după o prea lungă perioadă de așteptare -, mă situam în categoria celor aproape 40% dintre concetățeni, cea a votanților nehotărâți, inclusiv din cauza faptului că partidul din care fac parte nu are un candidat la acest scrutin electoral, respectiv nu susține pe cineva anume.

În calitate de persoană publică, mai ales din postura de deputat, este obligația mea să optez pentru un candidat la alegerile prezidențiale. Prin urmare, îmi ofer votul suveranist candidatului Crin Antonescu. Ceea ce personal bănuiam, dar s-a cristalizat în cadrul dezbaterii de aseară, sunt următoarele: din oferta actuală de candidați, Crin Antonescu este singurul om politic în adevăratul sens al cuvântului, singurul pe care îl putem bănui de o anumită predictibilitate, respectiv care poate garanta o reprezentare externă decentă și profesionistă a României. De notat și faptul că după mai bine de 30 de ani pe care acesta i-a petrecut în spațiul public, contracandidații lui Crin Antonescu nu au putut să devoaleze vreun schelet real din dulapul acestuia.

Pe de altă parte, restul candidaților la prezidențiale s-au dovedit a fi total nepregătiți pentru dezbatere reală, Nicușor Dan și Elena Lasconi prin evoluția lor, respectiv Victor Ponta și George Simion prin neprezentare. Prin urmare, conducerea României de către unul dintre aceștia ar fi o aventură pe care nu ne-o permitem. Dacă Victor Ponta a ales să nu participe din cauza faptului că deja a pierdut orice șansă de accedere în turul II, la George Simion lucrurile sunt diferite: spune că nu participă la dezbateri din cauza interzicerii lui Călin Georgescu, dar în egală măsură participă la alegeri. La turul I, nu la „turul II înapoi”. Vorbește despre principii, dar nu spune nimic despre Diana Șoșoacă, care a fost interzisă pe model Georgescu, sau viceversa.

Mi-aș fi dorit să pot să îmi ofer votul lui George Simion, inclusiv în baza relației amicale pe care o am cu acesta. Dar personal nu îmi voi asuma un astfel de risc, nu îmi doresc un Băsescu 2 la conducerea țării. Gestul de a-și aduce mama la dezbaterea de aseară îmi indică faptul că decizia lui de a părăsi incinta nu a fost una principială, ci din contră, una impulsivă, derivată probabil din frica de a dezbate, în special cu Crin Antonescu. Dar când un bărbat se simte neîndreptățit, în niciun caz nu fuge. Ci luptă, vine cu argumente. Aceasta este esența politicii în particular și a vieții în general. Prin gestul de a nu participa, George Simion și Victor Ponta nu au făcut decât să continue tradiția de a nu dezbate, implementată de Klaus Iohannis și continuată de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. „Trumpiștii” Simion și Ponta au uitat că Donald Trump a participat la toate dezbaterile prezidențiale, chiar și după tentativa de asasinat. Așadar, un vot pentru George Simion înseamnă un cec în alb pentru surogatul lui Georgescu – „răul cel mai mic”. Asta în măsura în care Călin Georgescu îl susține cu adevărat.

Crin Antonescu, pe de altă parte, a fost un om de dreapta, cu afinități patriotice, de-a lungul carierei sale publice, respectiv nu dă semne că ar vrea să se schimbe acum. Promite să ducă lupta împotriva green deal-ului și împotriva propagandei lgbt. Pariez că nu este un fan al migrației ilegale sau a interzicerii cash-ului. Are o atitudine moderată când abordează relațiile României cu actorii externi, inclusiv cu Federația Rusă, de tip „Romania First”. Așadar, când vine vorba despre abordarea temelor majore inerente mișcării suveraniste, patriotice, Crin Antonescu este per total candidatul care se califică cel mai bine, după standardele și gustul meu în materie politică.

În altă ordine de idei, atât eu cât și alți colegi de-ai mei care am făcut studiile în occident, tocmai pentru a fi mai bine pregătiți să ne ajutăm pe noi și România cu expertiza acumulată, nu putem accepta să avem președinte pe cineva lipsit de expertiză. Sau chiar vreun analfabet funcțional, cum sunt din păcate chiar unul sau doi dintre favoriți. Eu nu pentru asta m-am întors în țară. Singurul candidat din cadrul alegerilor actuale cu expertiză, cult, care vrea să unească și nu să dezbine se numește Crin Antonescu. Neputându-l bănui că servește agenda intereselor externe în România, cum de pildă îi bănuim pe alții, consider că este singurul care trece clasa când vine vorba despre fișa postului de președinte.

Andrei Gușă