Mai mulți pești au fost găsiți morți, în apa Jiului de Vest, foarte aproape de Termocentrala Paroșeni. Și, pentru că instalația a pornit de curând, oamenii au alertat autoritățile.
Este anchetă acum și Apele Române, Garda de Mediu și Complexul Energetic Valea Jiului caută să vadă ce s-a întâmplat acolo.
De două zile, zeci de pești zac morți în apa Jiului de Vest și oamenii din zonă spun că nu este prima dată. Peștii zac la malul apei și tot acolo poate fi observat un strat subțire de cenușă.
„Tot malul era plin de pești moți, pe câteva sute de metri”, a spus o femeie, care era în zonă, cu caprele.
Toți se tem că ar fi vorba de poluarea apei, de la Termocentrala Paroșani, mai ales că instalația a fost repornită de puțin timp. Inclusiv pescarii din zonă, cred că peștii ar fi murit de la ce au deversat cei de la Paroșeni. „Ce? Iar au deversat ceva în apă de la uzină?”, a spus un pescar.
Responsabilii din Complexul Energetic Valea Jiului, însă, au spus că instalația nu a funcționat în așa fel încât să genereze probleme de mediu. Iar o problemă ce ar fi luată drept cauză este și cea a deversării de apă fierbinte. „Termocentrala Paroșeni a funcționat în această perioadă cu respectarea tuturor parametrilor tehnologici, inclusiv în ceea ce privește temperaturile de evacuare a apelor din fluxul tehnologic ape industriale și menajere. Nu au existat deversări necontrolate sau poluări accidentale, iar monitorizările proprii efectuate nu au evidențiat depășiri ale valorilor maxime admise. De altfel, nici o instituție abilitată nu a pus cauza apariției fenomenului sesizat în sarcina Termocentralei Paroșeni din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului”, a declarat Oana Stoicuța, purtător de cuvânt al CEVJ.
Sunt acum făcute verificări, iar Garda de Mediu a dispus acolo o analiză a apei și a peștilor care au fost găsiți morți.
„Noi am anunțat Apele Române din Valea Jiului și le-am solicitat să ne anunțe dacă lucrurile nu sunt în regulă. Deocamdată nu am primit detalii”, a precizat Dorel Bretean, șeful Gărzii de Mediu Hunedoara.
Cei din Sistemul Hidrotehnic al Apelor Jiului spun că au mers în teren și au prelevat probe și nu exclud nicio variantă. Probele vor fi analizate și în laborator.
„Am găsit și noi câțiva pești morți. Sigur că am recoltat probe de apă, analizele au venit în această dimineață. Dar este puțin probabil să găsim agenți poluatori, dacă nu suntem acolo, pe moment, să recoltăm în faza imediată, având în vedere că nu e lac, ci o apă curgătoare. Am recoltat probe, am verificat afluenții care sunt pe malul drept, să vedem dacă este vreo undă de poluare. Analizele spun că apa este curată, în parametrii. Nu are depășiri de concentrații. Iar dacă mă întrebați pe mine, e posibil să fie și din cauza căldurii, că debitul apei e foarte mic, între 2 și 3 mc pe secundă. Dar nu mă pronunț, că, deocamdată, avem o anchetă în derulare”, susține Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Cei de la Apele Române Craiova au ajuns și la termocentrala Paroșeni și au luat probe și de acolo. Iar peștii vor fi analizați și în laborator. „Vă spun, din experiența anilor trecuți, când am avut o morbiditatea foarte mare pe Jiu. Am dus la București peștii morți și am constatat că acel laborator analizează numai câteva substanțe, care, dacă nu sunt identificate, nu pot fi stabilite cauzele exacte”, a mai adăugat Sorin Corici.
O anchetă este și acum în derulare. Specialiștii de la ape, ori garda de mediu nu exclud nici varianta potrivit căreia, în apa Jiului să fi ajuns agenți poluatori de la crescătorii de animale, nici canicula, dar nici poluarea accidentală de la Termocentrala Paroșeni.
Diana Mitrache